Norge må ta sin del av ansvaret for global matsikkerhet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 27.06.2012
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum innledet i dag til andre dag av seminaret GreenGrowthNordic i Trondheim. Norge må på lik linje med alle land ta sin del av ansvaret for å redusere klimagassutslippene og bidra til den globale matvaresikkerheten gjennom egen produksjon, sier Vedum.
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum innledet i dag til andre dag av seminaret GreenGrowthNordics sesjon for grønn vekst i landbasert matproduksjon på Rica Nidelven hotell i Trondheim.
- Jordas befolkning øker og kampen om ressursene blir stadig hardere. Flere av de landene som har utfordringer med matsikkerheten vil også rammes hardt av klimaendringer. Fra nordisk hold må vi gjennom bistands- og utviklingspolitikken satse på landbruksbistand og matvaresikkerhet for å bistå de landene som sliter mest. Samtidig må vi gjennom økt matproduksjon her hjemme bidra til å sikre tilgangen til mat og for at matvareprisene skal bli mer stabile. Alle land må bidra i den globale matsikkerhetsdugnaden, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.
- Hovedmålsetningen i den nye landbruks- og matmeldingen er at norsk matproduksjon skal øke med 20 prosent. Vi skal være like selvforsynt med mat i Norge når befolkningen har økt med 1 million. Landbruket blir en stadig viktigere næring, da må vi sørge for at flere vil satse innen landbruket, sier Vedum.
Blå-grønt samarbeid for nordisk vekst
Norden har rike naturressurser, både i havet og på land. Det ligger godt til rette for at de nordiske landene kan utnytte de muligheter som ligger i et framtidig biobasert samfunn. Ikke minst ligger det til rette for et godt samarbeid mellom blå og grønn sektor.
De nordiske havområdene er enorme, og mulighetene for næringsutvikling store. Nordisk samarbeid kan også åpne for dialog mellom fagmiljøene innenfor henholdsvis landbruk og marin sektor, som åpner for nye innfallsvinkler og utvikling av en fremtidig bioøkonomi.
Fiskeri- og kystdepartementet åpnet seminarets sesjon for grønn vekst i marin matproduksjon.
Mulighetene for grønn vekst innen bioteknologi og bioraffinering
Nøklene til grønn vekst i marin sektor ligger i å utnytte og anvende vår kunnskap om biologiske prosesser på verdikjedene i primærnæringene. Avfalls- for og energiproblematikk representerer store utfordringer og kan gi grunnlag for ny vekst ved hjelp av moderne bioteknologiske metoder. Primærnæringene må på sikt tenke frakobling fra den menneskelige næringskjeden og basere sin virksomhet på enkle kjemiske forbindelser og mikroorganismer. Nordiske forskere og forvaltere ser gode muligheter for forutvidet samarbeide om forskning og forskning infrastruktur på området.
Om GreenGrowthNordic
Befolkningsvekst, klimautfordringer og miljøhensyn gjør det nødvendig å sikre bærekraftig og ressurseffektiv matproduksjon. Samtidig kan økt kunnskap på disse områdene legge grunnlaget for fremtidig vekst og næringsutvikling innenfor primærnæringene. Seminaret GreenGrowthNordic, som samler interesserte fra både grønn og blå sektor i Norden, tar for seg potensialet for grønn vekst i marin- og landbasert matproduksjon - og hvordan dette kan oppnås samtidig som miljøhensyn ivaretas.
Erfaringer fra seminaret GreenGrowthNordic vil tas med til ministermøtet for Nordisk Ministerråd for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk (MR-FJLS) 28. juni.
- Les mer om GreenGrowthNordic
- Stort potensiale for grønn vekst i Norden
- Mer om nordisk sommermøte 26.- 29. juli
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og foredragsholdere på GreenGrowthNordic. Fra venstre: Stein W. Bie, Imsa Knowledge Company, Katrina Rønningen fra Bygdeforsk, Mads Randsbøll Wolff fra Nordisk Ministerråd, Frøydis Vold fra Landbruks- og matdepartementet, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Einar Risvik fra Nofima, Egil Petter Stræte fra Bygdeforsk og Roland von Bothmer fra Nordgen og Svalbard Globale frøhvelv. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)