Historisk arkiv

Ny næring under gamle tak i Oslo og Akershus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Eiere av gamle landbruksbygg i Akershus for tilbod om gratis veiledning om hvordan de kan ruste opp, vedlikeholde og ta i bruk byggene på nye måter. Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Akershus Fylkeskommune har etablert et eget ressurssenter på Hvam Agroutvikling ved Hvam videregående skole, og betjener kunder over hele fylket.

Eiere av gamle landbruksbygg i Akershus får tilbud om gratis veiledning om hvordan de kan ruste opp, vedlikeholde og ta i bruk byggene på nye måter. Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Akershus Fylkeskommune har etablert et eget ressurssenter på Hvam Agroutvikling ved Hvam videregående skole, og betjener kunder over hele fylket.

Nytt ressurssenter for eldre landbruksbygg
Landbruket er en viktig forvalter av Norges bygningsarv. Store deler av bygningsmassen i landbruket har høy kulturhistorisk verdi, samtidig som den gamle rødlåven og den lille utløa på hver sin måte preger kulturlandskapet de er en del av. Færre aktive gårdsbruk og endringer i driftsmåter fører til at flere gamle landbruksbygg mister sin funksjon. Bygningene kan likevel være en stor ressurs for næringsutvikling dersom en finner nye aktiviteter som forsvarer kostnadene ved istandsetting, vedlikehold og tilpasning til ny bruk.

Gratis rådgivning
Rådgivningen er rettet mot istandsetting av eldre landbruksbygninger, og råd om tilpasning av nye bygninger i tun. Rådgivningen skal inspirere til prosesser for å vitalisere bygg som ellers står i fare for å forfalle eller bli revet.

Gjennom det nye ressurssenteret kan eiere av gamle landbruksbygg få veiledning på finansieringsordninger og tilskudd, og tilgang til nettverk. Senteret tilbyr også kurs og foredrag om relevante tema. Senteret er ment å være en sparringspartner på næringsutvikling og ny bruk, særlig informasjon om muligheter for tilleggsnæring i landbruket knyttet opp mot istandsetting av gamle hus. Senteret vil også kunne formidle kontakt mellom leverandører av varer og tjenester og markedet knyttet til dette.

Gammel låve

Eiere av gamle landbruksbygg i Akershus får tilbud om gratis veiledning om hvordan de kan ruste opp, vedlikeholde og ta i bruk byggene på nye måter. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)