Historisk arkiv

Nye satser for omsetningsavgift for 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Satsene for omsetningsavgift for 2013 er nå bestemt. Avgiften for melk, svinekjøtt og egg går opp. Avgiften for storfe, lam og fjørfe går ned.

Hovedårsaken til økningen i omsetningsavgiften på melk er en økning i reguleringskostnadene på skummetmelk til fôr, som følger av økt etterspørsel og produksjon av smør i det norske markedet. 

Produksjonsprognosene viser et overskudd av svinekjøtt på 5 000 tonn i 2013. Økte kostnader til reguleringseksport, produksjonsregulering, innfrysning samt salg fra lager med frysefradrag forklarer derfor økningen i omsetningsavgiften. 

For egg er det prognosert et overskudd på ca 1 100 tonn. Det forventes derfor høyere reguleringskostnader i 2013 enn i 2012. 

Omsetningsavgiftene vil fra 1. januar 2013 være:

ku- og geitmelk       

17 øre pr liter

kjøtt av storfe og kalv           

maks 150 øre pr kg

kjøtt av sau og lam  

maks 150 øre pr kg

svinekjøtt      

maks 250 øre pr kg

egg                

80 øre pr kg

kjøtt av kylling         

22 øre pr kg

kjøtt av kalkun         

22 øre pr kg

pelsdyrskinn

1,0 % av salgssummen

 
Omsetningsavgift

Omsetningsavgiften er en avgift som legges på produsentenes salgsproduksjon for å finansiere tiltak for å fremme omsetningen.

Omsetningsavgiften blir innbetalt av bøndene ved levering av produktene. Avgiften går inn i fondet for omsetningsavgift og blir brukt til finansiering av markedsregulering, faglige tiltak og opplysningsarbeid.

Omsetningsavgiften på korn, kjøtt av gris, sau/lam og storfe/kalv er fastsatt som en maksimalsats. Innenfor denne øvre grensen kan Omsetningsrådet endre avgiften gjennom året ved behov.

Helstekt indrefilet av storfe
Helstekt indrefilet av storfe. Omsetningsavgiften for storfe, lam og fjørfe går ned (Foto: matprat.no)