Historisk arkiv

Økte inntekter i jordbruket i 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Budsjettnemnda for jordbruket har i dag avgitt grunnlagsmaterialet for vårens jordbruksforhandlinger.

- Jeg har mottatt det omforente grunnlagsmaterialet fra Budsjettnemnda for jordbruket. Jeg er tilfreds med å konstatere at inntektsutviklingen de siste årene er beregnet om lag som forutsatt i fjorårets avtale.  Samtidig registrerer jeg varierende produksjonsutvikling i de ulike sektorene og økte kostnader, og det er en utfordring for næringen, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - Materialet vil bli lagt til grunn for utforming av statens tilbud, som vi etter planen skal legge fram 7. mai, sier Brekk.

Nemnda har beregnet en liten inntektsreduksjon fra 2010 til 2011 på 500 kroner pr årsverk (-0,2 prosent). Nemnda budsjetterer med en inntektsøkning på 29.100 kroner pr årsverk fra 2011 til 2012 (vel 11 prosent). Av dette utgjør 6.100 kroner kompensasjon for økt trygdeavgift. Korrigert for denne kompensasjonen er mao. inntektsveksten beregnet til 23.000 kroner per årsverk. Det er særlig økte inntekter fra husdyrproduksjonene og direkte tilskudd som bidrar til inntektsveksten. Dette innebærer at inntektene er beregnet å øke litt mer fra 2010 til 2012 enn avtalepartene la til grunn i fjor.

Inntektsutviklingen i jordbruket måles i jordbruksavtalesammenheng på resultatmålet Vederlag til arbeid og egenkapital pr årsverk i sektorregnskapet Totalkalkylen for jordbruket. I dette resultatmålet er rentekostnader trukket fra og det tas også hensyn til verdien av det særskilte jordbruksfradraget ved ligningen. 

Budsjettnemnda har avgitt tre innstillinger; Totalkalkylen for jordbruket, Referansebruksberegninger og Resultatkontroll. Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) er sekretariat for Budsjettnemnda.

Åkerlandskap

Budsjettnemnda for jordbruket har i dag avgitt grunnlagsmaterialet for vårens jordbruksforhandlinger. (Foto: Svein Grønvold/Samfoto)