Historisk arkiv

Rekruttering og karrieremuligheter i kokkeyrket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har tatt initiativ til et nordisk prosjekt som skal se på utfordringer knyttet til rekruttering og karrieremuligheter i kokkeyrket. Prosjektgruppen består av ressurspersoner fra utdanningssektoren og kokkeyrket i de fem nordiske landene.

Arbeidet har så langt avdekket både likheter og forskjeller mellom de nordiske land. En viktig felles utfordring er behovet for å vise mangfoldet av muligheter for karriereutvikling i kokkeyrket. Det tradisjonelle restaurantkjøkkenet anses fortsatt som det mest attraktive for mange unge kokker, samtidig som behovet for faglærte kokker er stort og økende i mange andre institusjoner og bedrifter. Utdanningssystemene i de nordiske landene er også ulike, med blant annet ulik vektlegging av læretid ute i bedrifter kontra tid på skolen.

På det første møtet, som ble holdt i Berlin i januar i år, fikk gruppen innsikt i rekrutteringsutfordringene gjennom blant annet et møte med unge kokkelærlinger fra Norge på Grüne Woche. Utfordringene innen henholdsvis institusjonskjøkken og personalkantine sto på dagsorden da prosjektgruppen hadde sitt andre møte. Dette har gitt gruppen verdifull innsikt i bredden av muligheter for kokker, og samtidig innspill til hvilke egenskaper og kvalifikasjoner som kreves i de ulike sammenhenger. Arbeidet i prosjektet er også nært knyttet til programmet Ny nordisk mat.

Arbeidet til prosjektgruppen skal munne ut i en handlingsrettet rapport med anbefalinger til Nordisk ministerråd. Rammen for anbefalingene vil være kokkens betydning for videre utvikling av nordiske kjøkken basert på nordiske råvarer. Neste møte i prosjektgruppen er 28. mars, og gruppen er åpen for innspill til analysen og gode forslag til løsninger.

Prosjektgruppen kan nås ved å kontakte leder Harald Osa (ho@norskmatkultur.no) eller Ruth-Hege Holst som deltar i gruppen fra Norge (rh@nkl.no).

Kokker i aksjon

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har tatt initiativ til et nordisk prosjekt som skal se på utfordringer knyttet til rekruttering og karrieremuligheter i kokkeyrket. (Foto: Christian T. Jørgensen)