Historisk arkiv

Riksrevisjonen har undersøkt Mattilsynet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Jeg er tilfreds med at Riksrevisjonen har gjennomført en forvaltningsrevisjon av Mattilsynet som oppfølging av matforvaltningsreformen i 2004, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Jeg er tilfreds med at Riksrevisjonen har gjennomført en forvaltningsrevisjon av Mattilsynet som oppfølging av matforvaltningsreformen i 2004, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

Dokument 3:8 (2011-2012) ”Riksrevisjonens undersøkelse av Mattilsynet” ble overlevert Stortinget 31. januar 2012.

Målet med Riksrevisjonens undersøkelse har vært å vurdere i hvilken grad Mattilsynets tilsynsvirksomhet er enhetlig og har gitt effektiviseringsgevinster som forutsatt.

Behov for mer enhetlig saksbehandling
Undersøkelsen viser store variasjoner i Mattilsynets vedtak i like tilsyns-, godkjennings- og klagesaker. Ut fra prinsippet om likebehandling blir dette vurdert som uheldig av Riksrevisjonen.

- Jeg er enig i at Mattilsynets tilsynsvirksomhet må bli mer enhetlig. Enhet er et tema jeg har vært spesielt oppmerksom på i styringsdialogen med Mattilsynet i flere år. Jeg har skjerpet kravene i tildelingsbrevet for 2012, sier Brekk.

Utvikling av et mer enhetlig tilsyn er også beskrevet som en hovedutfordring i Prop. 1 S (2011-2012) Landbruks- og matdepartementet.
Samtidig skal hensyn til nærhet til virksomhetene og god kunnskap om lokale forhold ivaretas. Dette er med på å sikre et løsningsorientert, effektivt og godt tilsyn.
Departementet vil sammen med Mattilsynet jobbe målretta for at ulike hensyn balanserer på en måte som ikke fører til utidig forskjellsbehandling.

Usikre effektiviseringsgevinster
Riksrevisjonen finner det vanskelig å fastslå omfanget av kostnadsreduksjonen i Mattilsynet fra 2004 til 2010 og om forutsatte kostnadsreduksjoner er nådd. Det er i følge Riksrevisjonen avdekket mangelfull pålitelighet i Mattilsynets datagrunnlag og utilstrekkelige tall for å konkludere om etaten har blitt mer produktiv.

- Stortinget forutsatte en effektiviseringsgevinst på om lag 10 prosent av de samlede driftsutgiftene i de tidligere tilsynene.  Departementet har lagt stor vekt på å oppfylle Stortingets effektiviseringsforutsetning, sier Brekk.

Stortinget har årlig blitt orientert om og gitt sin tilslutning til effektiviseringsuttaket og utfasing av omstillingsmidler, i tillegg til satsninger og andre budsjettendringer.

- Jeg tar til etterretning at Riksrevisjonen ikke har funnet det mulig å konkludere nøyaktig på størrelsen av effektiviseringsgevinsten, sier Brekk.

- Riksrevisjonens undersøkelse gir departementet og Mattilsynet noe å strekke seg etter, spesielt når det gjelder enhetlighet i virksomheten, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Jeg er tilfreds med at Riksrevisjonen har gjennomført en forvaltningsrevisjon av Mattilsynet som oppfølging av matforvaltningsreformen i 2004, sier Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. (Foto: Torbjørn Tandberg)