Historisk arkiv

Skogressursene i Europa får større betydning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Den økonomiske situasjonen i Europa, klimautfordringene og økte ambisjoner om bruk av fornybar energi vil i årene fremover føre til større oppmerksomhet rundt skogen som ressurs. – Derfor trenger Europa å videreutvikle arbeidet med forvaltningen av skogene, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som nylig gikk av som ”Europas skogminister”.

Den økonomiske situasjonen i Europa, klimautfordringene og økte ambisjoner om bruk av fornybar energi vil i årene fremover føre til større oppmerksomhet rundt skogen som ressurs. – Derfor trenger Europa å videreutvikle arbeidet med forvaltningen av skogene, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som nylig gikk av som ”Europas skogminister”. I dag deltar Brekk på et oppfølgingsmøte i Wien for Europas skoger.

- Mange europeiske land sliter med store økonomiske utfordringer og det er opplagt at mange land vil bruke skogressursene som grunnlag for å skape inntekter og sysselsetting. Derfor er det viktig å få til en samlende og forpliktende avtale som sikrer en bærekraftig forvaltning av skogene i Europa, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

46 land og EU
Norge hadde fra 2008 og frem til ministerkonferansen i Oslo i juni i fjor formannskapet i Forest Europe. På ministerkonferansen ble det tatt en rekke beslutninger som setter rammer og mål for samarbeidet og forvaltningen av skogen. De 46 medlemslandene og EU, representert ved Europakommisjonen, besluttet blant annet å starte forhandlinger om en avtale om en bærekraftig skogforvaltning i Europa- en beslutning som blir oppfattet som en svært viktig milepæl i det europeiske skogsamarbeidet.

Lars Peder Brekk reiser mandag til Østerrike for å møte sine skogkolleger og sentrale aktører i miljøet for å drøfte den videre utviklingen av en eventuell juridisk bindende avtale.

- Selv om vi har kommet langt i det politiske forarbeidet, gjenstår det en rekke utfordringer som må drøftes videre, sier Brekk, som fortsatt er sentral i styringen av det europeiske skogsamarbeidet.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i Wien

Det viktig å få til en samlende og forpliktende avtale mellom de europeiske landene, som sikrer en bærekraftig forvaltning av skogene i Europa, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

 
En europeisk skogavtale
En avtale kan bidra til å støtte opp om arbeidet i skogprosessene i FN og flere internasjonale miljøavtaler, herunder arbeidet i FNs klimakonvensjon og Konvensjonen for biologisk mangfold. Videre kan den gi landene støtte i avveiningen mellom økonomiske, sosiale og miljømessige sider ved forvaltningen av skogressursene. En framtidig skogavtale kan også gi et bedre fundament for gjennomføringen av en mer bærekraftig skogforvaltning i deler av Europa som i dag har behov for en ekstra innsats på dette området. På denne bakgrunn uttalte Regjeringen i St.meld. nr. 39 (2008–2009) at «Regjeringen vil arbeide for en regional avtale om bærekraftig forvaltning av skogressursene i Europa». Regjeringen vil arbeide for at en framtidig europeisk skogavtale omfatter alle deler av bærekraftig skogforvaltning – miljø, økonomi og sosiale forhold. En framtidig avtale skal bygge på det grunnlaget som er skapt gjennom kriterier, indikatorer og retningslinjer for bærekraftig skogbruk som er utviklet i regi av Forest Europe, og aktuelle kriterier fra relevante internasjonale avtaler. Forhandlingene skal foregå i henhold til det mandatet som medlemslandene ble enige om på ministerkonferansen.

Forest Europe
Forest Europe ble etablert i 1990 under navnet Ministerkonferansene for beskyttelse av Europas skoger, MCPFE. Forest Europe er en pan-europeisk samarbeidsprosess utenfor EU-systemet. 46 europeiske land samt EU deltar i arbeidet, og noen land utenfor Europa har status som observatører sammen med en rekke organisasjoner. Samarbeidet har gitt gode resultater. Forest Europe har siden 1990 utviklet tilrådinger på de fleste områder av betydning for forvaltningen av skogressursene. Det er utarbeidet kriterier og indikatorer for bærekraftig skogforvaltning som har gitt et felles rammeverk for forståelsen og gjennomføringen av bærekraftig skogforvaltning. Kriteriene og indikatorene har dannet grunnlag for endringer av nasjonal skoglovgivning i flere land og vært basis for utformingen av enkelte markedsbaserte sertifiseringsordninger i regionen. Det er også utarbeidet retningslinjer for skogreising og gjenplanting som er aktuelle som ramme for hvordan skogen best mulig kan bidra i arbeidet for å redusere utslipp av klimagasser til atmosfæren.

Kontaktperson for Brekk i Wien: Kommunikkasjonssjef Ottar Løvik, +47 48140477.