Historisk arkiv

Vedum (Sp) mot anke i tomtefestesak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet har besluttet å anke dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om tomtefeste. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum er imot anken, og mener den vil skape ny usikkerhet for både festere og grunneiere i mange år framover.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avsa 12. juni 2012 dom i den såkalte "tomtefestesaken". Domstolen kom til at retten til å kreve forlengelse av festeavtaler på samme vilkår som før ved festetidens utløp (tomtefestelovens § 33) er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Justis- og beredeskapsdepartementet anmoder nå om at dommen fra 12. juni bringes inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolens storkammer.

Tomtefeste er et komplekst rettsfelt som berører mange interesser i det norske samfunnet. Et bredt politisk flertall, herunder partiet Høyre, ble derfor i 2004 enige om tomtefestelovens § 33. Senterpartiet var ikke blant de partiene som var med på dette kompromisset i Stortinget i 2004.

Senterpartiet har reservert seg
Senterpartiet har nå reservert seg mot beslutningen om å anke.

- Dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen støtter Senterpartiets syn om at dagens lovverk er urimelig for grunneierne. Vi mener derfor at den enstemmige dommen bør få stå, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. - En anke vil nok en gang skape usikkerhet for festere og grunneiere. Jeg mener at Norge bør endre lovverket slik at grunneiernes rettigheter ivaretas. Vi har derfor reservert oss mot beslutningen om å anke, sier Slagsvold Vedum.  

Midlertidig lov
Regjeringen går inn for at den gjeldende forlengelsesretten videreføres i en begrenset periode gjennom en midlertidig lov, og vil om kort tid fremme forslag om dette for Stortinget.