Historisk arkiv

Vedum møtte generaldirektør i FAO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum hadde besøk av generaldirektør José Graziano da Silva fra FAO tirsdag kveld. Da Silva sier ingen land bør basere hele sin matforsyning på verdensmarkedet.

Vedum understreker at FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) er vesentlig som kunnskapsorganisasjon for å sikre verden tilgang på matvarer i framtida. Han benyttet anledningen til å diskutere den aktuelle situasjonen på verdens matmarkeder med tørke i USA og flomproblemer flere andre steder i verden.

Utfordrende situasjon
- Situasjonen innen verdens landbruk er utfordrende. Etterspørselen øker. Samtidig er det viktigere enn noensinne å sørge for en bærekraftig produksjon, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. Han ble beroliget av signalene fra generaldirektør da Silva som viste til at det nye systemet for markedsovervåking AMIS.

- Med AMIS har vi bedre oversikt over situasjonen i markedet. Systemet er også slik at vi kaller inn medlemmene i G20-landene til møte hvis situasjonen i deler av eller hele matmarkedet oppfattes som ustabil og uoversiktlig. Vi hadde første konsultasjon med G20 i begynnelsen av uka, kunne da Silva fortelle.

- Situasjonen er langt fra så ustabil og dramatisk som i 2008. Da steg prisene på alle råvarer – både i landbruket og innen mineralsektoren. Nå stiger prisene på mais og hvete, og de vil etter hvert stige på soya, sier da Silva.

- I 2008-2009 ble det innført nasjonale tiltak som bidro til å forverre krisen. Med AMIS satser vi på å få til en samordnet handling som snarere skal bidra til å dempe krisestemningen, sier da Silva.

- Det er betryggende å høre at FAO har gjennomført tiltak som kan bidra til å redusere kriser i framtida. Jeg registrerer også at han er opptatt av å slå ring om familiejordbruket over hele verden. I Norge har vi så godt som bare familiejordbruk, påpeker landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Første møte
Det der første gang José Graziano da Silva er i Norge etter at han ble generaldirektør i FAO 1. januar. FAO-toppsjefen ønsket å besøke Norge som han anser seg et viktig og ansvarlig land i FAO-samarbeidet. Han hadde møter med flere andre statsåder onsdag.

Trygve Slagsvold Vedum og generaldirektør i FAO Graziano da Silva

Trygve Slagsvold Vedum og generaldirektør i FAO Graziano da Silva. Foto: Landbruks- og matdepartementet.