Historisk arkiv

17 europeiske land og EU-kommisjonen til Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Representanter fra 17 europeiske land og EU-kommisjonen møtes i dag på Svalbard. Det er de europeiske sertifiseringsmyndighetene for såvarer som har sitt årlige møte i Longyearbyen.

Representanter fra 17 europeiske land og EU-kommisjonen møtes i dag  på Svalbard. Det er de europeiske sertifiseringsmyndighetene for såvarer som har sitt årlige møte i Longyearbyen. I år er det Norge ved Mattilsynet som står som arrangør. Møtet blir åpnet av Landbruks- og matdepartementet.

ESCAA – European Seed Certification Agencies Association ble etablert I 2003 for å være et  forum for dialog og utveksling av erfaringer. En av målsetningene er å organisere ett årlig møte for EU og EFTA-land.

Longyearbyen er valgt som møtested fordi den norske regjering har etablert Svalbard Globale frøhvelv inne i permafrosten i fjellene på Svalbar: Frøhvelvet er konstruert for oppbevaring sikkerhetsduplikater av frø fra frøsamlinger over hele verden. Mange av disse samlingene finnes i utviklingsland. Dersom frø går tapt, for eksempel som følge av naturkatastrofer, krig eller simpelthen ressursmangel, vil frøsamlingene reetableres med frø fra Svalbard.

Reoler for lagring Svalbard Globale frøhvelv
Det er i år fem år siden de første kassene med frø fra matplanter ble båret inn i Svalbard Globale frøhvelv. I dag er over 780 000 ulike frøprøver deponert i hvelvet for langtidslagring. (Foto: Matthias Heyde)