Historisk arkiv

Beiting som samfunnsressurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Beiting i utmark er et viktig bidrag til norsk matproduksjon. Styringsgruppen for Nasjonalt beiteprosjekt inviterer til sluttkonferanse 5. og 6 mars i Oslo.

Konferansen oppsummerer prosjektets erfaringer gjennom perioden 2009-2012. Her vil også utmarksbeiting som samfunnsressurs drøftes i et større perspektiv.

Samfunnsressurs
Beiting i utmark er et viktig bidrag til norsk matproduksjon. I tillegg leverer også beiting flere andre ”tjenester” til samfunnet, bl.a. kulturlandskap og biologisk mangfold. Bruk av utegangarsau i kystlynghei er et eksempel på at husdyrbeiting brukes i en sammenheng der det primære formålet er vern av en truet kulturlandskapstype.

Samtidig øker utfordringene knyttet til lønnsomhet og organisering i det tradisjonelle beitebruket. Spørsmål som vil bli drøftet på konferansen er; vil husdyrbeiting i større grad bli betraktet som leverandør også av andre tjenester enn matproduksjon framover? Og representerer dette nye muligheter for beitenæringen?

Nasjonalt beiteprosjekt ledes av en styringsgruppe sammensatt av representanter for Norges bondelag, Norsk bonde- og småbrukarlag, Norsk Sau og Geit, Direktoratet for naturforvaltning og Landbruks- og matdepartementet. SLF er sekretariat for styringsgruppen.

Sau på beite
Beiting i utmark er et viktig bidrag til norsk matproduksjon. (Foto: Anna Rehnberg)