Historisk arkiv

Festsodd fra Trøndelag med Beskyttet betegnelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Den tradisjonsrike retten blir innlemmet i matvarenes eliteserie og befester sin posisjon som trøndernes festrett nr 1, til glede og nytelse også for matelskere i resten av landet.

Inderøysodd
Inderøysodd (Foto: Matmerk)

Den tradisjonsrike retten blir innlemmet i matvarenes eliteserie og befester sin posisjon som trøndernes festrett nr 1, til glede og nytelse også for matelskere i resten av landet.

– Det er ingen tvil om at satsingen på matspesialiteter er med å øke verdiskapingen i norsk matproduksjon, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. - Det er et betydelig marked for denne typen matprodukter, og samtidig øker utbudet av godkjente spesialiteter. Lokalprodusert mat gjør det norske matmangfoldet stadig rikere, understreker landbruks- og matministeren.

At Festsodd fra Trøndelag blir en Beskyttet betegnelse innebærer et juridisk vern mot kopiering. I Europa forøvrig har blant annet Champagne og Roquefort et tilsvarende vern. Per i dag er det 19 produkter som har en beskyttet betegnelse. Matmerk står bak tildelingen av Beskyttet betegnelse.

Anerkjennelse av norske råvarer
- Beskyttet betegnelse innebærer en anerkjennelse av norske råvarer, lange og mangfoldige tradisjoner og gode smaksopplevelser. Grundige vurderinger ligger til grunn. Merket styrker disse produsentenes konkurransedyktighet og bidrar til økt verdiskaping. Stadig flere vet å sette pris på norsk matkultur, identitet og tradisjon. Disse produsentene er fremragende eksempler på hvor viktig dette er. I tillegg fungerer Beskyttet betegnelse  som et kvalitetsstempel for forbrukeren, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Festsodd fra Trøndelag hedres med Beskyttet betegnelse
Festsodd fra Trøndelag hedres med Beskyttet betegnelse (Foto: Matmerk)
Inderøy, Nord-Trøndelag
Inderøy, Nord-Trøndelag (Foto: Matmerk)