Historisk arkiv

Forenkling for økologisk storkjøkkenvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dagens krav om at tilbereding og servering av økologisk mat i storkjøkken, restauranter og lignende virksomheter må være en del av den offentlige kontrollordningen for økologisk produksjon, faller nå bort.

Dagens krav om at tilbereding og servering av økologisk mat i storkjøkken, restauranter og lignende virksomheter må være en del av den offentlige kontrollordningen for økologisk produksjon, faller nå bort. 

- Jeg ønsker å stimulere til økt bruk av økologiske produkter i serveringsbransjen. Endringene vi nå gjennomfører vil gjøre det enklere og redusere kostnader for dem som vil ta i bruk og synliggjøre økologisk mat i storkjøkken, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Det nye EU-regelverket om økologisk produksjon, omfatter ikke tilberedning og servering av økologisk mat i storkjøkken, restauranter og lignende virksomheter, men åpner for at det kan fastsettes nasjonale bestemmelser på området. Det nye EU-regelverket er ennå ikke innlemmet i EØS-avtalen, men utkast til nytt økologiregelverk som skal gjennomføre det har vært på høring. I høringsrunden ble det spesielt bedt om høringsinstansenes syn på hvorvidt det burde fastsettes nasjonalt regelverk på dette området. 

Mattilsynet anbefalte etter høringen at det ikke etableres et særskilt nasjonalt regelverk for storkjøkken som benytter økologiske varer. Tilsyn med forbruk av økologiske produkter i storkjøkken og lignende virksomheter, bør etter Mattilsynet vurdering isteden integreres med tilsynets øvrige tilsynsaktivitet i forhold til redelig omsetning i storkjøkken. 

Landbruks- og matdepartementet har nå bedt Mattilsynet om å forskuttere de endringene som vil komme med det nye regelverket, når det gjelder økologisk storkjøkkenvirksomhet. 

Debio har nylig etablert et privat regelverk og en merkeordning for serveringssteder med bronse-, sølv- og gullmerking. Serveringsmerkene som viser hvor stor del av maten på menyen som er økologisk, skal løfte frem spisesteder som satser på økologiske råvarer. Endringene vil føre til at virksomheter nå lettere kan benytte denne merkeordningen.

Ulike grønnsaker.

Landbruks- og matdepartementet har bedt Mattilsynet om å forskuttere de endringene som vil komme med det nye regelverket, når det gjelder økologisk storkjøkkenvirksomhet. (Foto: Jens Sølvberg/Samfoto)