Historisk arkiv

Fredrik Log er landets beste kokk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I år sikret Fredrik Log (22) fra Øvre Vats (Vindafjord) seg den prestisjetunge seieren under årets NM i kokkekunst i Ålesund. Log arbeider hos Renaa Restauranter i Stavanger.

Andreplassen gitt til Øyvind Bøe Dalelv (24) fra Bodø som arbeider hos Statholdergaarden i Oslo. Tredjeplassen gikk til Reneé B. Fagerhøi (27) fra Nøtterøy og som arbeider ved Kalas Kanasta i Trondheim.

Kollega og dommer Sven Erik Renaa, er svært tilfreds med seieren. – Jeg er utrolig stolt. Fredrik har arbeidet hardt og målrettet. Dette gikk over all forventning, sier en svært glad Renaa. Det var høyt nivå under årets NM, og det å stikke av med seieren og Kongepokalen er stort, og jeg er vanvittig stolt, sier Renaa.

Tallerkenkunst
- Dette er tallerkenkunst av ypperste klasse: Design, smak, presisjon og alt det som følger med for å vinne en svært krevende tevling. Det er all grunn til å gratulere Fredrik Log med NM-tittelen i kokkekunst. Jeg er sikker på at vi kommer til å høre mye om Log i tiden fremover. All ære også til Dalelv og Fagerhøy. Norge har et lag med svært dyktige kokker som ikke bare inspirerer andre i faget, men som på en ypperlig måte viser hva vi har å by på av gode råvarer her i landet, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal var ansvarlig for praktisk tilrettelegging av arrangementet. Oldermann Johan Nicholaisen rapporterer om en travel, men veldig kjekk periode for lauget under både forberedelsene og gjennomføringen. – Det har vært et stort løft for oss i lauget å få dette i havn. Nå puster vi lettet ut, og er takknemlige for alle positive tilbakemeldinger vi har fått både fra NM-finalistene, dommere, sponsorer og andre kokkevenner, sier Nicholaisen.

Godt kvalifiserte dommere var også fornøyd med nivået til årets NM-finalister. Hoveddommer Conny Andersen, fra Sverige, hadde med seg Jørn Lie, Sven Erik Renaa, Jostein Medhus, Svein Magnus Gjønvik, Atle Lura og Maria Tuff i dommerpanelet. Dommerne smakte seg gjennom tolv tre-retters menyer under de to konkurransedagene.

Fokus på norske råvarer
Bruk av norske råvarer har alltid stått i fokus i NM-oppgaven. Norge er et godt utstyrt spiskammer. Vi kan velge i et vidt spekter av råvarer fra sjø og land til fjord og vidde. Det var mange kreative og spennende innsendte menyer til årets NM i Kokkekunst.

NKLs president Kristine H. Hartviksen er strålende fornøyde med årets NM i Kokkekunst. – Det at vi arrangerer NM i Kokkekunst og NM for servitører parallelt, er et løft for bransjen, legger Hartviksen til. Konkurranser er en av mange kilder til å markedsføre faget og norske råvarer på.

Vinnermeny

Klippfisk "Gran reserva", blåskjell og kamskjell "Crispy"
Lettsaltet og smørstekt kamskjell, flaket klippfisk
Variasjon av blomkål med Tine kremfløte, artiskokk og tomatsalat
Grønnsaksvinaigrette "Brimse

Glasert svinenakke og selleri i lag
Braisert oksekjake med yoghurt og pale ale, grillet nakke"filet" med sprø topping
Karamellisert selleripuré
Rødbeter fylt med kjake og pepperot
Purreløk"puter" med smørkokt løk
Fjellmandel med sennepsfrø og brønnkarse
Pepperrot og stekesjy

Eple- og ystilpudding med bringebær, honning og sitrontimian
Valhrona manjari sjokolade "Cremaux"
Munke med mande-l, eple- og Guanajaganache
Eple- og chartreusesorbet, brioche "crumble"
Bringebær- og cidersabayonne

Fjerdeplass gikk til:
Andre Hovdenakk Slettvoll (25) fra Ørsta, arbeider hos Wilberg ved Statoil Vassbotnen, Stavanger.
Carina Loftheim Merieau (26) fra Molde, arbeider ved To rom og kjøkken, Trondheim.
Harald Nesse fra Horten, arbeider ved Bama Storkjøkken AS, Vestfold.
Håvard Klempe (23) fra Trondheim, arbeider ved Restaurant Søstrene Karlsen, Trondheim.
Marius Dragsten Kjelsrud (19) fra Stjørdal, arbeider ved Restaurant Bagatelle i Oslo.
Ole A. Larsen Fjeldså (21) fra Bødø, arbeider ved Strand Restaurant, Stabekk.
Rune Ørsjødal (26) fra Verrabotn, arbeider ved Øyna Parken, Inderøy.
Sebastina Sirius Engh (35) Halden, arbeider ved Vertshuset Kurtisen, Halden.
Andreas Ivan Nielsen (26) Kristiansand, arbeider for Tangen vgs. og eier av Kurong & Mat AS, Kristiansand.