Historisk arkiv

Gode hveteavlinger i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

De internasjonale kornprisene faller som følge av oppstart av ny sesong og forventninger om at sesongen vil bli god. Prisfallet er derimot mindre når man ser på prisene i norske kroner, på grunn av svekkelsen av den norske kronen.

De internasjonale kornprisene faller som følge av oppstart av ny sesong og forventninger om at sesongen vil bli god. Prisfallet er derimot mindre når man ser på prisene i norske kroner, på grunn av svekkelsen av den norske kronen. Den norske kornhøsten ventes å bli lav.

Internasjonale kornpriser fortsatte å falle i juli, og hveteprisen lå i midten av august lavere enn før det voldsomme prishoppet sommeren 2012. I Tyskland og Frankrike har innhøstingen startet, og resultatet ser bedre ut enn først ventet, både kvalitetsmessig og produksjon per dekar. Høsting av vinterhveten på den nordlige halvkule nærmer seg nå slutten, og avlingene har hovedsakelig vært gode.

Forventet lav norsk kornproduksjon
Norske Felleskjøp prognoserte i august at årets norske produksjon av korn, erter og oljefrø kom til å bli på 945 000 tonn. Dette er historisk lavt, selv etter flere dårlige sesonger de siste årene. Det er spesielt hveteproduksjonen som er ventet å bli lav, som følge av vanskelige forhold i vinter og sen våronn. Våte jorder har medført at flere bønder har måttet vente med å så hveten, og dermed har store arealer på Østlandet forblitt usådd. Den gode norske sommeren har imidlertid bedret forholdene mange steder i landet.

Kornhøsting
Hveteproduksjonen i Norge er ventet å bli lav i år, som følge av vanskelige forhold i vinter og sen våronn(Foto: © Jan Djenner/Samfoto)