Historisk arkiv

Innsats mot pærebrann gjev gode resultat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Gjennom overvaking, kartlegging og tiltak har "Aksjon Pærebrann" oppnådd effektive resultat mot pærebrann i 2012. Den frykta plantesjukdommen er no utrydda fleire stader i landet.

Gjennom overvaking, kartlegging og tiltak har "Aksjon Pærebrann" oppnådd effektive resultat mot pærebrann i 2012.  Den frykta plantesjukdommen er no utrydda fleire stader i landet. 

Saman med Mattilsynet la Bioforsk nyleg fram prosjektrapporten til “Aksjon Pærebrann” om overvaking, kartlegging og tiltak mot pærebrann i Noreg i 2012. 

Pærebrann er ein bakteriesjukdom som først og fremst går på pære og eple. Men også mispelartar blir angripne. Den populære prydveksten i hagar og parkanlegg er dermed ofte vertplante. Angripne busker og tre må fjernast for å sanere smitten.

Sjukdommen har vore kjend i USA i over 200 år, men kom til Europa først i 1956. Det finst ikkje effektive, kjemiske middel mot pærebrann som derfor er vanskeleg å fjerne. Då sjukdommen blei påvist i Noreg i 1986, starta Mattilsynet og Bioforsk Plantehelse “Aksjon Pærebrann”. Føremålet har vore å overvake, kartlegge og setje i verk tiltak mot pærebrann i Noreg. I 1993 såg sjukdommen ut til å være utrydda, men i august 2000 blei bakterien igjen påvist, og seinare har det årleg vore registrert utbrot. 

Systematisk kontroll
Det blir kvart år gjort systematisk stikkprøvekontroll i mange område i Sør-Noreg med spesiell vekt på kontroll i frukthagar og planteskolar. 

Til saman blei det utført 15 458 inspeksjonar av vertplanteførekomstar fordelt på 13 fylke og 100 kommunar i 2012. Alle nye sjukdomsutbrot som blei påvist i fjor blei sanert i løpet av året. I dei fleste tidlegare smitta områda har det vore utført ein systematisk gjennomgang og fjerning av sjuke planter. 

Bioforsk er organisert under Landbruks- og matdepartementet (LMD) som eit forvaltningsinstitutt med særskilde fullmakter. 

Bulkemispel med pærebrann.
Bulkemispel med pærebrann. (Foto: Arild Sletten/Bioforsk)