Historisk arkiv

Norske geiter gull verdt i Tanzania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Åtti norske geitekillinger dro til Tanzania for 30 år siden. Nå er de så mange at ingen kan telle dem.

I Ulugurufjellene i Tanzania har de norske geitene har funnet seg vel til rette, takket være et norsk-tanzaniansk forskningsprosjekt.

Målet har vært å utnytte de norske geitenes gode evne til å produsere melk , og dermed styrke småbøndenes økonomi og matsikkerhet

Melkegeitene hos Tanzanias fjellbønder er et resultat av et langvarig samarbeid mellom to universiteter, UMB i Norge og Sokoine University of Agriculture (SUA) i Morogoro i Tanzania. Prosjektet har i flere omganger fått bistandsmidler fra NORAD.

Fattigmanns ku
Bakgrunnen var et ønske å bidra til økt melkeproduksjon i det tanzanianske landbruket. Geita, kjent som fattigmannens ku, var et naturlig sted å starte. Det er dyrt å skaffe seg og holde ei melkeku. Geiter derimot, kan de fleste ha råd til.

- Tanzania hadde og har fortsatt millioner av geiter, men landet manglet tradisjoner for intensiv melkeproduksjon fra geit. Det trengtes nytt blod, sier husdyrprofessor Lars Olav Eik ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB). Han har deltatt i prosjektet helt siden oppstarten for 30 år siden.

Geitekillinger

Åtti norske geitekillinger dro til Tanzania for 30 år siden. Nå er de så mange at ingen kan telle dem.  (Foto: © Bjørn Rørslett/Samfoto)