Historisk arkiv

Økologisk dyrket areal utgjør 5,1 prosent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det økologiske landbruksarealet utgjør 5,1 prosent og holder seg stabilt sammenlignet med det totale landbruksarealet i Norge.

Det økologiske landbruksarealet utgjør 5,1 prosent og holder seg stabilt sammenlignet med det totale landbruksarealet i Norge. 

Det økologiske landbruksarealet utgjorde 503 611 dekar i 2012, en reduksjon på 0,1 prosent sammenlignet med 2011. Endringen er marginal, i 2011 utgjorde tilsvarende areal 503.996 dekar. 

Inkluderer man karensarealet (areal under omlegging til økologisk produksjon) utgjør det samlede økologiske dyrkingsarealet 554 453 dekar. Det utgjør 5,6 prosent av det totale landbruksarealet i Norge, et tall som er identisk med tall fra 2011.

Trøndelag i tet
Vestfold, Østfold, Aust-Agder, Akershus og Oslo har hatt en økning av økologisk og karensareal i løpet av 2012l, mens øvrige fylker har hatt en tilbakegang. Det suverent største økologiske dyrkningsarealet i Norge ligger fortsatt i Nord-Trøndelag (81.578 dekar) og Sør-Trøndelag (70.994 dekar).

Økologisk målsetting
Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020. Målsettingen innebærer at 15 pst. av det samlede norske jordbruksarealet og det samlede husdyrholdet, skal være økologisk. Videre innebærer det at 15 pst. av det totale norske forbruket, målt i omsetningsverdi, skal være økologisk. Det legges vekt på at økningen i forbruk skal skje på basis av norske varer for de produkter det er forutsetning for å produsere i Norge.

Spirende åker på gård

Det økologiske landbruksarealet utgjør 5,1 prosent og holder seg stabilt sammenlignet med det totale landbruksarealet i Norge. (Foto: Torbjørn Tandberg)