Historisk arkiv

Oppstart for nytt Reinprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det nye Reinprogrammet starter opp i Alta torsdag 10. januar. Deltakere fra hele landet er med på nysatsingen som skal gjøre reindriftsnæringa enda bedre på verdiskaping og salg.

Det nye Reinprogrammet starter opp i Alta torsdag 10. januar. Deltakere fra hele landet er med på nysatsingen som skal gjøre reindriftsnæringa enda bedre på verdiskaping og salg. 

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2012/2013 ble avtalepartene enige om å avvikle VSP-rein, og etablere et nytt program tilsvarende Lokalmatprogrammet hos Innovasjon Norge. Det nye programmet er gitt navnet Reinprogrammet. Reinprogrammet skal særlig sikre ivaretakelsen av VSP-rein sine kunders utfordringer. Samtidig skal reiselivsbasert næringsutvikling i reindriften, samt samarbeidstiltak mellom reindriften og foredlingsbedrifter inngå i programmet. 

Store muligheter for økt verdiskaping
- Verdiskapingsprogrammet - rein har bidratt til at reinkjøttet har forlatt billigsegmentet og hevet seg opp til eliteklassen når det gjelder matspesialiteter, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. - En større andel av reinkjøttet har forlatt nedrimede frysedisker til fordel for ferskvaredisken. Kvaliteten på reinproduktene har økt. Dette gjelder både de enkelte stykningsdelene og selve presentasjonen i butikk. Men, fremdeles er det mye ugjort. Reindriften er i en unik situasjon hvor potensialet for etterspørsel er langt større enn potensialet for produksjon. I dette ligger det store muligheter for økt verdiskaping. Jeg har stor tro på at Reinprogrammet kan bidra til å ta ut dette potensialet, sier Slagsvold Vedum. 

Kompetanseheving
Med bakgrunn i de siste års utvikling i reinkjøttmarkedet samt statusen hos VSP-rein sine kunder, er det avgjørende at disse bedriftene i det videre gis en særskilt og individuell oppfølging. Dette gjelder særlig i forhold til kompetanseheving og veiledning knyttet til forretningsdrift, markedskompetanse, nettverksbygging og produktutvikling. Alle disse områdene er av avgjørende betydning for å sikre videre drift og en videreutvikling av bedriftene. 

Forbrukerretting
I tillegg er det viktig at det stimuleres til samarbeid med andre småskalaprodusenter både innenfor og utenfor reinkjøttbransjen om distribusjon og salg i butikk og horeca markedet. I den forbindelse vil det være viktig å få utarbeidet gode markedsplaner for produsentene for å finne ut hvilke varer som kan selges i butikk, i horeca markedet eller gjennom andre arenaer for salg av lokalproduserte varer. Det sentrale er å få utviklet produkter som forbrukeren vil ha, og kanalisere disse til riktige markeder. 

Reiselivsbasert næringsvirksomhet
Det foreligger også mulighet for å utvide reindriftens inntektsgrunnlag gjennom reiselivsbasert næringsvirksomhet i reindriften. Reinprogrammet skal styrke satsingen innenfor dette området. Dette må sees i sammenheng med Innovasjon Norges generelle tjenester og Sametingets ordninger. 

VSP-rein utelukket i utgangspunktet de bedriftene som ikke er eid av reineiere. Reinprogrammet skal legge til rette for samarbeidstiltak mellom disse bedriftene og reineierne, samt mellom disse bedriftene og de reineiereide bedriftene. 

Når det gjelder de økonomiske rammene for programmet, besluttes disse gjennom de årlige forhandlingene om reindriftsavtalen. Tilsvarende som for VSP-rein er det ikke fastsatt noen tidshorisont for Reinprogrammet.  

Den 10. januar arrangeres kick off om nytt Reinprogram. Svært positivt at responsen til denne samlingen har vært svært stor fra reindriftsnæringen, foredlingsbedrifter  og samarbeidspartnere.

Reinsdyrbiff med kremet soppstuing.
Reinkjøttet har forlatt billigsegmentet og hevet seg opp til eliteklassen når det gjelder matspesialiteter, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. Reinsdyrbiff med kremet soppstuing, se oppskrift. (Foto: Matprat.no)