Historisk arkiv

Vedum deltar på konferanse om landbruk som satsingsnæring i Hamar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Presseinvitasjon:

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum besøker Hamar mandag 24. juni. Han besøker Norsvin og Geno og deltar på konferansen ”Vær så god, det er servert!” om matfylket Hedmark.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum besøker Hamar mandag 24. juni. Han besøker Norsvin og Geno og deltar på konferansen ”Vær så god, det er servert!” om matfylket Hedmark. 

- Norsvin og Geno er gode eksempler på hvilket tyngdepunkt landbruket i Hedmark er i Norge. Norske husdyr blir foretrukket av verdens fremste landbruksland. Jeg vil vite mer om hvorfor. Samtidig er dette en synlig del av suksessen som landbruket i Hedmark har ført til for nærings- og arbeidslivet i Hedmark, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

- Begge selskapene gjør stor suksess internasjonalt på at norske bønder har gått sammen om å utvikle moderne husdyr både innen produksjon av melk og storfekjøtt og svinekjøtt, sier Vedum. 

Sammen med eier i NorgesGruppen, Torbjørn Johannson som også deltar i konferansen, besøker Vedum ”Værestedet Arbeideren”, et tilbud til rusavhengige i Hamar og omegn drevet at Kirkens Sosialtjeneste.

Program:

08.30 – 09.15

 

Besøk hos Norsvin, Hamar.
Administerende direktør Olav Eik Nes forteller om Norsvins internasjonale avlsvirksomhet. Det blir også et besøk på seminlaboratoriet.
 

09.30 – 10.15  

Besøk Geno, Biohuset Hamar
Administrerende direktør Sverre Bjørnstad forteller om viktige utviklingsprosjekter i Gen, blant annet om Sperm Vital. Også her blir det omvisning på laboratoriene
 

10.50 – 12.30    ”Vær så god, det er servert!” Jordbruk, næringsmiddelindustri og dagligvarehandel – Hedmarks viktigste næringskjede - innlegg
Konferansen arrangeres av Hedmark Bondelag, LO Hedmark og Sparebanken Hedmark i fellesskap
 
12.50 – 13.50  

Besøk ”Værestedet Arbeideren” (Hamartiltakene)
 

14.00 – 15.30   ”Vær så god, det er servert!” Jordbruk, næringsmiddelindustri og dagligvarehandel – Hedmarks viktigste næringskjede - debatt

 

Ett av tilbudene på Værestedet Arbeideren er å tilby mat, både et varmt middagsmåltid og tørrmat. Kirkens Sosialtjeneste sliter med å finansiere denne virksomheten videre. Vedum og Johannson vil komme med konkrete innspill for å komme nærmere en løsning. 

Maten som deles ut, blir samlet inn fra 7 butikker i Hamar-området. Hver dag mellom 11.00 og 13.00 serveres det 50-80 middagsporsjoner. I 2012 ble det delt ut poser med tørrmat – (1-2 per person) 15.000 ganger. 

Drøyt 200 rusavhengige eller rusavhengige under rehabilitering er faste brukere av Værestedet. Det er disse som står i fare for å miste sitt mattilbud. 

- 25 prosent av maten blir aldri spist. Den blir kastet, og dette må vi gjøre noe med. Tilbudet på Værestedet Arbeideren er en løsning. Dette er mat av god kvalitet som ikke er gått ut på dato. NorgesGruppen gjør en flott innsats her. Jeg mener det lokale næringslivet bør vise at de tar samfunnsansvar og være med på et spleiselag som sikrer at dette tilbudet kan videreføres, sier Vedum.

Kontaktperson for landbruks- og matministeren: Gunnar Syverud, Mob.: 909 54 713.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum besøker Hamar mandag 24. juni. (Foto: Torbjørn Tandberg)