Historisk arkiv

Styrker samarbeidet mellom bransjen og myndighetene for redusert matsvinn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet og matbransjen er enige om å inngå et forpliktende samarbeid for å redusere matsvinnet i Norge.

- Jeg er opptatt av å få med landbruket i kampen mot matsvinnet, og også med i dette styrkede samarbeidet mellom bransjen og myndighetene for redusert matsvinn, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

- Det vil være økonomisk gunstig for bøndene å få ned sitt eget matsvinn, slik at dette er en vinn-vinn sak. 

Tall fra ForMat viser at det blir kastet over 300 000 tonn mat fra næringsmiddelindustrien, dagligvarehandelen og forbrukerne hvert år. Mat som kastes i landbruket, hotell, restauranter m.m. kommer i tillegg til dette. Å redusere mengden mat som kastes bidrar til å redusere miljø- og klimakonsekvensene ved produksjon, transport og lagring av mat, og fra behandling av matavfall. 

Departementene bidrar til og samarbeider med ForMat, næringslivets samarbeidsprosjekt for å redusere matsvinn, som består av næringsmiddelindustrien og dagligvarehandelen. Målet er å redusere matsvinnet med 25 prosent innen 2015. Deltakere i ForMat er NHO Mat og Drikke, NHO Mat og Landbruk, Dagligvarehandelens miljøforum og Dagligvareleverandørenes forening. 

Departementene ønsker å styrke og utvide samarbeidet med bransjen gjennom en avtale om å redusere matsvinnet i Norge. Aktuelle parter er deltakerne i ForMat, faglagene i landbruket, NHO Reiseliv, Kommunenes sentralforbund og Hovedorganisasjonen Virke. 

Formålet med avtalen er å redusere mengden mat som kastes gjennom hele verdikjeden, fra primærproduksjon til forbruker. Myndighetene og bransjen vil sammen sette mål for reduksjonen i matsvinnet. 

Det er naturlig at den enkelte virksomhet tar ansvar for å forebygge matsvinn i egen bedrift. Potensialet for å redusere mengden mat som kastes, blir likevel større ved samarbeid gjennom hele verdikjedene. 

En stor del av det matsvinnet oppstår i husholdningene. Forbrukerrettede tiltak er derfor en viktig del av arbeidet med å forebygge matsvinn. Fastsetting av holdbarhet, informasjon om holdbarhetsmerkingen og øvrig praktisering av regelverk har også betydning for kasting av mat og vil inngå i samarbeidet. 

Det er behov for å bedre statistikk og egne indikatorer for matsvinn for bedre å kunne følge utviklingen i mengden mat som kastes. ForMat-metoden bør videreutvikles og benyttes i alle ledd av verdikjeden. 

Myndighetene og bransjen vil sammen utforme mål og forpliktelser som skal inngå i avtalen. Partene vil møtes i løpet av juni for å starte denne prosessen.

Matavfall
Det vil være økonomisk gunstig for bøndene å få ned sitt eget matsvinn. (Foto: Colourbox)