Historisk arkiv

Ubrukte jaktressurser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mens 229 000 ryper ble skutt under forrige rypejakt, ligger innrapportert antall hare, gås og and på rundt 20 000 per art, ifølge Statistisk sentralbyrå. For både hare og and har tallet vært dalende år for år.

Mens 229 000 ryper ble skutt under forrige rypejakt, ligger innrapportert antall hare, gås og and på rundt 20 000 per art, ifølge Statistisk sentralbyrå. For både hare og and har tallet vært dalende år for år.

– Jaktmulighetene i Norge er så uendelig mange flere enn rype og skogsfugl. Store ressurser ligger ubrukt, sier jaktkonsulent Kristian Eiken Olsen i Statskog.

Statusjakt
Hvilke dyr som er attraktive å jakte på, kan avhenge av hvilket land man befinner seg i. I Frankrike og Italia regnes trost som en delikatesse, i Norge er de i dag bare én av mange fugler på fuglebrettet.

– Du trenger ikke dra lenger enn til Sør-Sverige og Danmark for å finne at andejakt har en høy status blant jegere. Mens i Norge skytes det nå halvparten så mange som for ti år siden, sier Olsen.

Jaktstatus varierer også med historien. Et illustrerende eksempel er harejakt, som før hadde noe av rypejaktas glorie. På fotografier fra 1920-tallet kan man se kong Haakon, Fridtjof Nansen og godseier Peter Martin Anker stolt vise fram dagens harefangst. 

Jakt på Statskogs grunn
Statskog er landets største grunneier.  Statens grunn utgjør 60.000 km2, det vil si 1/5 av fastlands-Norge. Statskog er den største tilbyder av jakt til allmennheten og har tilbud om det meste både innen småvilt og storvilt. Det er  ingen begrensninger på om du jakter med eller uten hund. Statskog tilbyr også et eget jaktkort for små rovvilt.

 
Kvinne med hund på rypejakt.

Rypejakt, og da særlig lirypejakt med hund, fikk sin status oppjustert ytterligere da engelske og skotske lorder på begynnelsen av 1900-tallet begynte å leie jaktterreng i Norge for en dyr penge. (Foto: © Kjell-Erik Moseid/Samfoto)