Historisk arkiv

Venter rekordstore kornavlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forutsatt at værforholdene blir mer normale i år enn i 2012, så forventes verdens hveteproduksjon å ende 695 millioner tonn.

Forutsatt at værforholdene blir mer normale i år enn i 2012, så forventes hveteproduksjonen å ende 695 millioner tonn. Det er en økning på 5,4 prosent sammenlignet med fjorårets avling og bare 6 millioner tonn mindre enn rekordavlingen i 2011.

Verdens maisavlinger er forventet å ende på 960 millioner 5tonn i 2013 - 10 prosent opp fra 2012. Mestepartene av denne økningen er forventet å komme i U.S.A., verdens største produsent. Her er maisproduksjonen forventet å nå det høyeste nivået siden 1936.

Matprisindeksen stiger
FAOs matprisindeks steg med en prosent i april. Som i mars ble indeksen nesten utelukkende drevet av en kraftig økning i prisen på meiriprodukter.

Samtidig økte kjøttprisene marginalt, mens andre matvarepriser gikk ned. Matprisindeksen for april ligger på  215,5 punkter. Det er en prosent høyere sammenlignet med april 2012 og er ni prosent lavere enn toppnoteringen i februar 2011.

Gangstad edel blå

FAOs matprisindeks ble i april  nesten utelukkende drevet av en kraftig økning i prisen på meiriprodukter. (Foto; Gangstad gårdsysteri).