Historisk arkiv

Oppretter "Matkripos" etter E. coli-utbruddet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen vil følge opp de mange anbefalingene E.coli-utvalget presenterte i dag. - Rapporten er et godt grunnlag for å styrke mattrygghet i framtida, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Statsrådene oppretter en innsatsgruppe for matsmitte.

Pressemelding

Nr.: 18
Dato: 15.12.06

Kontaktpersoner:

Landbruks- og matdepartementet:
Ottar Løvik, 48 14 04 77
Helse- og omsorgsdepartementet:
Ingrid Vigerust, 90 12 46 97

Oppretter "Matkripos" etter E. coli-utbruddet

Regjeringen vil følge opp de mange anbefalingene E.coli-utvalget presenterte i dag. - Rapporten er et godt grunnlag for å styrke mattrygghet i framtida, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Statsrådene oppretter en innsatsgruppe for matsmitte.

I februar i år fikk Norge et utbrudd av alvorlig matbåren sykdom - en variant av bakterien E. coli O:103. To voksne og 16 barn ble alvorlig syke. Ett barn døde.

- Det er svært tragisk at et barn har mistet livet. Også for de andre som ble rammet, var det en stor belastning. Saken skapte også usikkerhet hos mange forbrukere.

Det er næringen som har hovedansvaret for at maten skal være trygg. Regjeringen vil på sin side sette i verk nye tiltak for å unngå et slikt utbrudd igjen. Rapporten fra E. coli-utvalget viser forbedringspunkter på flere områder. Vi vil så raskt som mulig gripe fatt i anbefalingene, sier de to statsrådene.

- Vi vil snarest se på hvordan vi kan få i stand en innsatsgruppe, et slags "Matkripos" , og hvordan er slik gruppe best kan organiseres. Her er det viktig at relevant kompetanse fra berørte etater, forskningsmiljøer og eventuelt internasjonal ekspertise og industri samles, sier Brustad.

Regjeringen oppnevnte det uavhengige utvalget 12. mai i år for å gjennomgå hele hendelsesforløpet. Utvalgets mandat var blant annet å gjøre aktørene i matkjeden best mulig i stand til å møte liknende saker i framtida på en effektiv og betryggende måte. Rapporten ble i dag presentert av utvalgets leder, professor Stuart A. Slorach. Den viser svakheter ved måten både Mattilsynet og helsemyndighetene organiserte og utførte sitt arbeid på.

- Det er en forutsetning at tilsynet er forberedt på - og har gode rutiner for - å håndtere krisesituasjoner. Jeg er derfor tilfreds med at Mattilsynet selv har tatt tak i, og allerede har iverksatt en rekke tiltak for å håndtere lignende saker bedre i framtida. Nå er det nødvendig med en tett oppfølging. Jeg legger stor vekt på at Mattilsynet legger Utvalgets anbefalinger til grunn, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen .

De viktigste oppfølgingspunktene vil være:

  • En gjennomgang av organiseringen av kriseberedskapen
  • Frist for ferdigstillelse av beredskapsplaner for matbårne smitteutbrudd
  • Klar ansvars- og oppgavedeling mellom de forskjellige nivåene i etaten
  • Avklarte rutiner for samhandling og kommunikasjon med andre offentlige aktører og bransjen.

- Arbeidet må prioriteres, og jeg vil nå be Mattilsynet legge fram en rapport i løpet av januar om hvordan tilsynet vil følge opp utvalgets anbefalinger, sier Riis-Johansen.

- Utvalget har også pekt på at det kan være uklarheter om Mattilsynets og FHIs roller etter matloven og smittevernloven. Dette vil vi følge opp. Vi skal lage en plan for mat og smittevern, som tar opp i seg anbefalingene fra utvalget, sier Brustad.

Folkehelseinstituttet(FHI) kommuniserte ikke godt nok usikkerheten rundt kjøttdeigsporet til Mattilsynet og befolkningen. FHI burde også tatt ekstern fagekspertise inn i oppklaringsarbeidet tidligere. Dette førte til at kjøttdeigsporet ble holdt for lenge. FHI har tatt selvkritikk på dette og jeg er fornøyd med at FHI nå har endret rutinene for utbruddsoppklaring, sier Brustad.