Historisk arkiv

Reform gir ny landsdekkende landbruksvikarordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

En ny landsdekkende landbruksvikarordning skal etableres i 2008, som en beredskapsordning for å skaffe arbeidshjelp til husdyr- og planteprodusenter ved sykdom og i krisesituasjoner.

- Dette er en viktig reform som bidrar til at bønder over hele landet blir sikret arbeidshjelp ved akutte kriser som alvorlig skade eller sykdom, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Kommuner som har hatt et frivillig landbruksvikartilbud, har mottatt tilskudd over Jordbruksavtalen til dette formålet. Men denne ordningen eksisterer bare i rundt 150 kommuner. Derfor vil staten i 2008 etablere et landsdekkende tilbud i regi av avløserlagene. Totalt dreier det seg om om lag 240 årsverk.

Finansieringen av det bedrede tilbudet dekkes gjennom en økt bevilgning over jordbruksavtalen for 2008 med 17 mill. kroner. Kommunesektoren vil fortsatt bidra til betaling av landbruksvikartilbudet gjennom en overføring fra Kommunal- og regional-departementet.

Det legges til grunn at brukerne av ordningen skal få et godt og rimelig landbruksvikar-tilbud. Den skal ikke koste dem mer enn de kan motta i refusjon over tilskuddsordningen for avløsning ved sykdom.

Landbruks- og matdepartementet har sendt ut forslag til forskrift for ordningen med høringsfrist 11. oktober.

Statsråd Terje Riis-Johansen vektlegger at alle får del i denne reformen. Selv om ansvaret for den nye landsdekkende ordningen legges til avløserlagene, vil det ikke være krav om medlemskap i et avløserlag for å kunne motta bistand fra landbruksvikar.