Historisk arkiv

Landbruket og klimagassutslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Klimagasser er en samlebetegnelse på de seks gassene som omfattes av Kyoto-protokollen, bl.a. metan (CH4 ) og lystgass (N2O). Utslippene fra landbruket utgjør ca 9 prosent av Norges totale klimagassutslipp.

De viktigste kildene til utslipp av metan er landbruket (husdyr og husdyrgjødsel) og avfallsdeponier. Ved gjæring under fordøyelsesprosessen (utånding) produserer husdyr metan. Dette er i hovedsak knyttet til drøvtyggerne (ku, sau, geit med flere), og det er antall dyr som er avgjørende for utslippene.

Lystgass blir dannet som følge av nedbrytingsprosesser (nitrifikasjon) i jorden. Hovedkildene til lystgasstapene i jordbruket er spredning av handels- og husdyrgjødsel (nær 50 %), dekomponering av restavlinger (19 %), kultivering av myrområder (13 %), samt biologisk nitrogenfiksering og nedfall av ammoniakk.

Skogbruk og endret arealbruk bidrar positivt i klimasammenheng. Økningen i skogens biomasse (inkludert greiner og røtter) i 2005 gav en binding av karbon som tilsvarer 24 millioner tonn CO2.