Historisk arkiv

Søtt - den første smaken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smakens uke logo

 

Noe urettferdig blir den mest omtalt i negative vendinger. Trist, for det dreier seg om den nyfødtes første smak; søtsmaken av morsmelken. Basisnæringen har et høyere innhold av naturlig melkesukker, laktose, enn noen annen melk. Siden smatter vi sukker fra grøt, syltetøy, bær, is og gotteri. Søtt kan smakes i hele munnhulen; vi kan endatil lukte søtt når vi stikker nesen ned i melispakken. Trente kjøkkenskrivere vet også at en klype sukker i maten kan avrunde og forhøye en rett. Sukker er ganske enkelt et uunnværlig krydder i maten.

     Sukker
Sukker. Foto: iStockphoto.com

Grunnsmaken søtt er personifisert ved Karius og Baktus; usunne slikkerier og hull i tennene.

For søte matvarer gjelder som for det meste i verden; for mye av det gode blir dårlig!

Bevissthet om smak
Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene. Hver dag har fått sin smak.

Det begynte med fire, så ble de fem. Vil det snart bli seks? Når hele folket skal inn i en ny Smakens uke, er grunnsmakene: Søtt, surt, bittert, salt og umami. Noen av grunnsmakene er så grunnleggende at de har fått lov å karakterisere personligheten. I den sammenheng er nok søtt å foretrekke!

Vi har tidligere lært at tunga var bygd opp til å kjenne smaker på forskjellige steder. Man nå viser nyere forskning at det er mulig å gjenkjenne alle grunnskakene på hele tunga!

Søt dessert
SØTT: Den viktige avslutningen på ethvert herremåltid. Foto: Johnny Syversen