Det som teller er døtrenes prestasjon
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 18.03.2014
Sverre Bjørnstad, 53 år, Administrerende direktør i Geno AS.
Virksomhet og drift: Sverre Bjørnstad leder et av verdens ledende miljø innen avl og utvikling av storfe. Han er opptatt av at det avles på helse og fruktbarhet for å få friske og produktive dyr.
Valget: Selv om jeg ikke vokste opp på gård har jegvært opptatt av landbruk siden jeg var guttunge. Søsteren min giftet seg med en gårdbruker og jeg tilbrakte mye tid på gården deres. Jeg kan nok si at min bondesvoger i oppveksten ble en helt. Jeg valgte å utdanne meg til sivilagronom, og har jobbet lenge med avl. Før jeg kom til Geno var jeg ansatt i Norsvin.
Bidraget: Gjennom data fra kukontrollen kjenner vipå forhånd til når og hvor de beste kalvene blir født. Blir det okse, gir vi beskjed om at den kan være interessant. Deretter vurderes ca. 2000 av disse hvorav vi kjøper de 230 beste. Disse testes og vurderes på en stasjon på Øyer. Deretter går de 115 beste til Store Ree. Disse oksene kalles ungokser, og brukes på ca. 40 prosent av kuene. Etter ca. fire år får vi data om egenskapene de nedarver basert på prestasjonene til 250 - 300 døtre pr okse. Da er tida inne for å plukke ut de ca. 10-12 beste oksene, som hvert år kan smykke seg med tittelen eliteokser. Disse blir i sin tur far til ca. 60 prosent av NRF-kalvene hvert år. I mange andre land handler avl om å oppnå høyest mulig kjøtt- og melkeproduksjon, men i Geno legger vi i tillegg stor vekt på helse og fruktbarhet. Friske kuer representerer både lønnsomhet og dyrevelferd i praksis. Dyras ve og vel er en viktig ledestjerne for oss, derfor satser vi også på å avle fram storfe uten horn. Det gjør at det ikke er nødvendig å ha veterinær til å avhorne, noe som reduserer kostnadene for bonden og kalven slipper den belastningen som avhorning medfører.
Drivkraften: Biologi og teknologi er en spennendekombinasjon. Endringshastigheten i vår bransje er høy, men Geno er i teten av utviklingen – og det inspirerer. Vi er et av verdens ledende selskap innen avl og utvikling av storfe. Nå er vi i en fase reget av internasjonalisering og vekst gjennom innovasjon. Min drivkraft er sammen med medarbeidere og tillitsvalgte å få lede en tradisjonsrik virksomhet inn i de nye mulighetene. Vi har et stort ansvar, avlsarbeid er et kraftig verktøy som må forvaltes ansvarlig med høy kunnskap, nøyaktig dataregistrering og sunt vett.
Fremtiden: Geno er en viktig aktør for framtida.Genomisk analyse er blitt et meget godt verktøy som gir oss kunnskap om avlsegenskapene så snart kalvens DNA er analysert, og nødvendige beregninger er foretatt. Foreløpig klarer ikke metodikken å tilfredsstille våre krav til sikkerhet på alle 50 egenskaper som analyseres, men vi jobber for å komme dit. Det kan øke den avlsmessige framgangen betydelig. Vår kunnskap og teknologi er også overførbar til for eksempel fisk. Det kan gi stor effekt for oppdrettsnæringen og tilfanget av mat at vi kan avle på godt materiale. Eksport vil bli et enda viktigere innsatsområde, nå selger vi ca. 800 000 doser i året nasjonalt og internasjonalt. Når dosene har en tilslagsprosent på 75, hvilket betyr at tre av fire kuer blir drektige, så er det et bevis på at det er en viktig og verdiskapende ressurs vi forvalter og selger. En annen viktig nyvinning som vil øke tilslagsprosenten er en teknologi som gjør at sædcellene kan pakkes i alginat for deretter og insemineres. Der kan det ligge i inntil 48 timer for så å frigjøres når sjansen for befruktning er optimal. Biologi og teknologi er i aller høyeste grad en fruktbar kombinasjon.
Tekst: Einar Strømstad. Foto: Torbjørn Tandberg.
Fakta & tall
Artikkel Sist oppdatert: 22.10.2013