Et godt liv for spesielt interesserte
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 18.03.2014
Einar Brustad, 57 år og Haagen Brustad, 30 år. Einar driver Strøm gård på Brårud i Nes, Akershus. Sønnen Haagen, som er utdannet landbrukstekniker ved Blæstad og jobber i Lantmännen Maskin, skal overta Strøm gård.
Virksomhet og drift: Produserer korn og slaktekylling.
Einars valg: Faren min døde da jeg var 23 år, ogselv om jeg var odelsgutt og innstilt på å overta ble det en brå overgang. Gården har vært i familiens eie siden 1698, og for meg har det alltid vært en selvfølge at jeg skulle føre slektsgården videre. Jeg har aldri angret på valget. Det er mye jobb og lange dager, men verdien av å være sin egen herre er høy. Når jeg også vet at Haagen en dag vil ta over, gir det en ekstra motivasjon i arbeidshverdagen.
Haagens valg: Foreldrene mine har alltid stått på,og de har investert overskuddet i gården. Det betyr at jeg skal overta en veldrevet gård. Det gir solid støtte til mitt valg om å bli heltidsbonde. Jeg forsto tidlig at jeg måtte være nært tilstede for å lære, derfor hjelper jeg til i onna og forsøker å være til hjelp der jeg har anledning til å bidra. Jeg har en heltidsjobb i Lantmännen Maskin i dag, og det har også vært et bevisst valg at jeg ville jobbe med noe annet før jeg overtok gården. Mange av mine venner gjør det på samme måten. Flere av dem må fortsette å jobbe ved siden av når de tar over gården.
Bidraget: Vi mener begge at Norge må være mestmulig sjølberget med det vi spiser. Å produsere trygg kvalitetsmat er vårt viktigste bidrag til samfunnet. Vi er rett og slett stolte av å være bønder, finnes det noe mer meningsfylt enn å produsere mat?
Drivkraften: Å ta best mulig vare på Strøm gårdog finne gode næringsmuligheter er den største drivkraften. Vi har investert i gårdsverksted og bygger ny korntørke, og vi har også siden 1993 satset på produksjon av slaktekylling. Det er viktig at vi som bønder er på hugget og omstiller oss, samtidig som vi forvalter og videreutvikler det som er bygget opp av tidligere generasjoner. Strøm gård er gjennom alle år holdt intakt, og i likhet med tidligere generasjoner har vi utviklet gården «stein for stein». Alle investeringer er gjort gjennom driften av gården, og det har betydd mye for oss.
Fremtiden: Når jeg en dag overtar, blir det minoppgave å utvikle verdiene i gården. Jeg vil jobbe for at datteren min, Karla som ble født i fjor høst, en gang i framtida skal overta en veldrevet gård. Det er selvfølgelig for tidlig å vite om hun vil bli bonde, men det hadde vært fint å få oppleve 11. generasjon drive Strøm. Det er givende, men arbeidsomt, å drive en gård, og det stiller krav til at hele familien bidrar. Det er alltid noe som skal fikses og vedlikeholdes, og driften krever kontinuerlig innsats. Samtidig skal det også være plass til et familieliv.
Den dagen Haagen blir eier håper jeg å få være til god hjelp. Vi to kommer rett og slett til å bytte roller, og da er det jeg som blir hjelpegutten. Med min erfaring som gardbruker har jeg fått kunnskap som også kan brukes andre steder. Nå om dagen driver jeg i skogen hvor jeg kjører min egen lassbærer. Det frister ikke med late dager – etter et liv som mange sier er for spesielt interesserte vil det ikke passe for meg å bare sette meg ned. Der er kona mi og jeg veldig like.
Tekst: Einar Strømstad. Foto: Torbjørn Tandberg.
Fakta & tall
Artikkel Sist oppdatert: 22.10.2013