Framtida er fornybar
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 18.03.2014
Jens Naas-Bibow, 40 år, Eier og driver Furuseth gård i Stor-Elvdal i Hedmark.
Jens Naas-Bibow, 40 år, Eier og driver Furuseth gård i Stor-Elvdal i Hedmark. Gift med Hildegunn Naas-Bibow, sammen har de sønnene Brage (5) og Borgar (3). Jobber i tillegg som advokat og partner i advokatfirmaet Thommessen. Har fornybar energi som spesialfelt.
Drift/virksomhet: Overtok deler av den opprinnelige gården i 2003, og kjøpte resten høsten 2012.
Valget: Som enebarn har jeg alltid visst at jeg endag skulle overta – hvis jeg ville. Selv om jeg vokste opp på Elverum har jeg gjennom hele oppveksten tilbrakt mye tid på Furuseth, og driften av gården har alltid interessert meg. Her har interessen for skog og fjell, jakt og friluftsliv utviklet seg, og jeg var aldri i tvil om at jeg ønsket å overta Furuseth øst, noe som skjedde i 2003. Gården har vært i familien siden 1600-tallet, og dette har inspirert meg til å videreutvikle gården med et langsiktig perspektiv. Derfor var det også riktig for Hildegunn og meg å kjøpe Furuseth vest fra min kusine i 2012. Da ble hele den opprinnelige slektsgården igjen samlet. Selv om eiendommen er rik på ressurser, er det likevel et stort løft og ansvar å ta på seg. Inntektene kommer ikke nødvendigvis når investeringsbehovene er størst. Heldigvis gir våre «sivile» jobber økonomisk handlingsrom til å kunne satse på gården også når det er dårligere tider i skogbruket.
Bidraget: Det er ikke tvil om at vi står overfor enalvorlig miljøutfordring. Skal vi unngå de verste konsekvensene må vi gjøre en innsats i dag. Skog og trevirke som råvare svarer på en viktig del av klimautfordringene. Siden tenårene har jeg vært opptatt av miljø og klima, og det preger både min faglige, juridiske spesialisering og ambisjonene for gården. Du kan godt si at det er den grønne tråden i livet mitt. Derfor er jeg også fornybar energientusiast, faktisk så mye at vi planlegger et eget vannkraftverk på gården. Selv om et vannkraftverk er et inngrep i naturen, oppveies de negative følgene av miljøgevinstene ved fornybar energi. Vannkraftverket på Furuseth vil ikke nødvendigvis være noen gullkantet investering, og det vil ta flere tiår før investeringen er nedbetalt. For meg er dette likevel et viktig initiativ som sikrer næringsgrunnlaget for kommende generasjoner.
Drivkraften: En viktig drivkraft er at tiden jegbruker på gården skal være meningsfull og at næringsgrunnlaget styrkes over tid. Derfor investerer vi ikke i noe som ikke er selvbærende. Praktiske løsninger er bra! Bygninger som er overflødige uten å ha vernehensyn tar vi bort. På hele eiendommen er det cirka 25 hustak, og vi må være nøkterne med hvilke nye forpliktelser vi skal ta på oss.
Fremtiden: Å drive skog er å hele tiden tenke langsiktig.Hadde kjappe gevinster vært en drivkraft, hadde vi gjort noe annet. Vi investerer mye tid og ressurser i eiendommen. Vår innstilling og drivkraft er at det vi har glede av å gjøre i dag, kommer senere generasjoner til gode. I første omgang håper jeg at de to barna våre, Brage og Borgar, ser gleden i å overta Furuseth. Hildegunn og jeg tar dem med på naturopplevelser til alle årstider, og jeg håper det inspirerer dem til å sette pris på mulighetene som gården gir. I tillegg har jeg stor tro på treets unike egenskaper og at tre vil bli en enda høyere verdsatt ressurs i framtida. Framtida er fornybar, og skog og fornybar energi er viktig for at kommende generasjoner kan oppleve et miljø i balanse. Det er også fint å se at en gård som er over fire hundre år gammel faktisk kan være så fremtidsrettet.
Tekst: Einar Strømstad Foto: Torbjørn Tandberg
Fakta & tall
Artikkel Sist oppdatert: 22.10.2013