Stolthet til kulturen er vår drivkraft
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 18.03.2014
Eva Nordfjell, 47 år og Magne Haug om, 46 år, Røros i Sør-Trøndelag.
Eva Nordfjell, 47 år og Magne Haug om, 46 år, Røros i Sør-Trøndelag. Har tre hjemmeboende barn i alderen 8-17 år.
Virksomhet og drift: Rørosrein er et aksjeselskap som består av to sørsamefamilier. De driver tradisjonell reindrift og matproduksjon på eget nedskjærings- og foredlingsanlegg. Har også utsalg for kjøtt og andre reinprodukter, samt driver turisme med kjøreturer med tamrein, lassokasting, matservering i gamma og selskapsarrangementer.
Valget: I 2005 tok vi over en reinflokk på ca. 450 dyr fraEvas foreldre som hadde drevet reindrift siden 1973. Nå jobber vi i tospann med naturen som veiviser. Det er den som setter mye av premissene for arbeidshverdagen. Om sommeren bærer det til fjells for kalvemerking. Om vinteren er det slakting og bearbeiding av kjøtt i det nye anlegget. Innimellom er det administrasjonsarbeid og turisme. Det går i ett. Arbeidshverdagen kommer fort opp i 15 timer. Dette er et livsstilsvalg, og ikke noe vi har valgt på grunn av pengene. Da skulle vi fortsatt i våre tidligere yrker. Å drive Rørosrein er et valg ut fra drømmen om å skape noe selv og føre tradisjonen videre.
Bidraget: Vårt viktigste bidrag til generasjonenetter oss og til samfunnet er at vi ivaretar og videreutvikler en unik tradisjon og kultur. Den sørsamiske reintradisjonen er jo nesten hemmelig for folk. Reindrift forbindes med Finnmark. Derfor er det viktig å formidle historien om sørsamene og reindrifta. Det er særlig turistene som får høre oss fortelle om hvordan sørsamene har hatt det opp gjennom årene, og hvordan de har levd, av og med rein. Turistvirksomheten er viktig for Rørosrein. For selv om vi har den beste reindriften man kan ha, med den høyeste omsetningen per rein, er det ikke nok til å leve av. Videreforedling av kjøttet er også avgjørende for bedriften. Det var derfor et stort vendepunkt for oss da vi i 2010 fikk støtte fra verdiskapingsprogrammet for reindrift.
Tilskuddet førte til at vi kunne bygge opp et nedskjæringsanlegg, samt eget kjøkken i tilknytning til gamma. Slaktinga er det fortsatt Stensaas Reinsdyrslakteri som står for, men nå kan vi ta kjøttet tilbake og foredle det selv. Vi bruker den tiden det trengs i nedskjæringen for at kvaliteten skal bli best mulig. Vi har egenhendig plukket ut alle dyra i trøa for slakt. Vi kan spore det enkelte dyr som er slaktet til ferdig produkt. Vi er utrolige stolte av at vi har fått bedriften opp å stå, og at vi har ansatt to edarbeidere. Det er stort. Evas bror er medeier, så Rørosrein teller nå fem arbeidsplasser. I tillegg bidrar foreldrene våre når det trengs. De fire eldste barna er med og hjelper til både i produksjon og pakking, men også i butikken og som servitører i gamma.
Drivkraften: Stoltheten til kulturen er vårviktigste drivkraft. Dernest er vi opptatt av verdien det har å kunne drive noe selv. Vi håper jo også at generasjonen etter oss vil videreføre Rørosrein. Å få leve og arbeide ute i naturen store deler av tiden, er også en drivkraft for oss.
Fremtiden: Etter at vi fikk støtte til nedskjæringsanleggetser vi lyst på fremtiden, men dette er ikke for alle. Vi er driftige, og det må en nok være for drive en virksomhet som dette, for man trenger energi litt over normalen. Rørosrein har potensial til å vokse med tanke på turistdelen av virksomheten. Servering i gamma ønsker flere å oppleve. Får vi tid, kan det blir mer av det på sikt.
Tekst: Hilde Bringsli Foto: Torbjørn Tandberg
Fakta & tall
Artikkel Sist oppdatert: 22.10.2013