Vi er på et lag som vinner hver gang
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 18.03.2014
Tufan Yurt, 36 år, anleggssjef hos Norilia hud- og skinnproduksjon i Skjeberg.
Virksomhet og drift: Norilia, et heleid datterselskap i Nortura SA. Norilia har virksomheter innen hud/skinn, tarm og ullomsetning. I tillegg har de ansvaret for arbeidet med plussprodukter i Nortura og det tilknyttede selskapet Norskinn. Norilias hud- og skinnproduksjon ledes fra Oslo, mens hudanlegget ligger i Skjeberg, i Østfold.
Valget: Hadde noen sagt til meg for elleve år siden atjeg skulle jobbe på Norilias hud- og skinnavdeling i Østfold, hadde jeg ristet på hodet. Men slik skulle det gå på grunn av kjærligheten. Ingenting annet kunnet drevet meg til Norge. Jeg kjøpte den varmeste jakka jeg fant, da jeg flyttet hit. Jeg var blitt fortalt at det var kaldt her, men jeg skal si deg, den jakka har jeg ikke brukt mye. Men det har vært en spennende reise - ny kultur, annerledes mat, nye tradisjoner og nye mennesker. Mange snakker om rasisme. Jeg opplever ikke det. Tilpasser du deg, og gjør de rette valgene, går det bra. Jeg prøver å være et slags forbilde.
Bidraget: Hvert år mottar vi hudene fra ca. 270 000storfe her på Norilia. Det er bare ett garveri igjen i Norge, Aarenes Lærfabrikk i Flekkefjord. De kjøper en del av hudene fra oss, men 97 prosent eksporterer vi til utenlandske garverier som produserer luksuriøse produkter for Prada, Hugo Boss og Cartier. Det blir en del reising av slikt. Sjefen min, Lars Christen Dørum, har nylig vært på salgstur til India og Kina. Noe av det morsomste han vet, er å treffe folk fra ulike kulturer, og selvsagt det å selge huder i verdensklasse. Det er vi begge veldig stolte av. Men vi er også opptatt av at Norilia bidrar til å styrke norsk landbruk. Lønnsomheten til bøndene øker når de kan selge hudene og skinnene fra dyra.
Forklaringen på hvorfor hudene våre er i premiumklasse, ligger i norsk dyrevelferd. Norske bønder er flinke til å stelle dyra sine og så er Norge ett av få land i verden som ikke bruker piggtrådgjerde. Det kjølige klimaet spiller også inn, det gjør at vi ikke har så mye parasitter som mange andre land.
Drivkraften: Vi er et lokomotiv. Vi er på et lagsom vinner hver gang, og det gjør oss veldige stolte. Det nye anlegget som åpnet for ett år siden virker også positivt inn. Vi har tatt i bruk det nyeste av teknologi på området og vi har gjort nyvinninger, flere utviklet av oss selv. For eksempel har vi fått en førerløs truck, den første i Norge. Når hudene kommer inn blir de tatt hånd om av den førerløse trucken. Den «skjønner» når den skal mate arbeidslinjen med huder, som skal trimmes og kvalitetssjekkes, før de kjøles ned og saltes. Nye maskiner og nyvinninger har gjort arbeidshverdagen vår enklere. I tillegg bytter de ansatte på arbeidsoppgavene. Det har ført til færre slitasjeskader, og gjør arbeidet mer variert.
Fremtiden: Vi ser lyst på fremtiden, men vi eravhengig av norsk landbruk og at bøndene opprettholder antallet dyr. Det har blitt noe færre dyr de siste årene, men endringen er ikke dramatisk så langt. Vi trenger bøndene og dyra. Uten landbruket hadde det jo ikke sett ut. Landskapet ville grodd igjen, og slik vil vi vel ikke ha det.
Tekst: Hilde Bringsli. Foto: Torbjørn Tandberg.