Historisk arkiv

Mat: Tromøypotet er sorten for mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Norsk institutt for skog og landskap presenterer en potetsort hver måned ut året i anledning FNs internasjonale potetår. For mai velges Tromøypotet som Månedens potet.

Mat: Tromøypotet regnes for å være en av våre eldste potetsorter, og den er nært knyttet til potetens historie i Norge. Den 31. mai i 1757 skrev tollskriver Niels Aalholm på Tromøya utenfor Arendal i sin dagbok at han har ”observeret Potatoes at opkomme”, og dette er det første kjente dokument om dyrking av potet til mat i Norge. Utover i siste halvdel av 1700-tallet økte interessen for potetdyrking mye, ikke minst på grunn av potetprestene som kunne forkynne: ”Haver I et Støkke Jord der vende mot Sønden, da siger jeg Eder: Sett Potatos. Atter vil jeg sige: Sett Potatos.”  

En gammel norsk potetsort
Tromøypotet er en av de gamle norske sortene som blir tatt vare på ved Nordisk genressurssenter (tidligere Nordisk genbank). Tromøypotet har gult kjøtt med litt rødfarge i karstrengene inni poteten. Skallfargen er rød med hvite partier ved groehullene. Sorten er resistent mot potetkreft, men svak mot tørråte. Den har høyt tørrstoffinnhold og melen konsistens. Tromøypoteten er en god matpotet, som altså er blitt satt pris på og benyttet i over 200 år.         

             

Mat: Tromøypotet. Foto: Ove Hetland
Mat
: Tromøypotet er en av våre eldste potetsorter og ble registrert dyrket i Norge allerede i 1757. Foto: Ove Hetland

Potet er en matplante med mange sorter og stor genetisk variasjon. Bildeserien 'Månedens potetsort' presenteres på nettstedet til Norsk institutt for skog og landskap i samarbeid med Graminor AS som foredler fram nye norske potetsorter, og Bioforsk som forsker på dyrking og bruk av potet i Norge.  

Det finnes svært mange ulike potetsorter, og de 12 sortene som blir presentert i serien er valgt fordi de illustrerer potetens interessante historie, den store genetiske variasjonen, potetens mange bruksområder, hvordan potetsorter oppstår og foredles fram og hvordan sortene blir bevart. 

Mat: Norsk institutt for skog og landskap presenterer en potetsort hver måned ut året i anledning FNs internasjonale potetår. For mai velges Tromøypotet som Månedens potet.