Historisk arkiv

Gleder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

toppbilde
Det er ikke alle skogens verdier som kan måles i kroner, kubikkmeter eller kilowattimer. Skogen gir blant annet muligheter for aktiviteter og opplevelser som virker positivt på vår psykiske og fysiske helse. Verdien av kjøttet som tas ut på jakt i norske skoger, er på rundt en halv milliard kroner hvert år. Men verdien av rekreasjon, forebygging og gode opplevelser som de om lag 200.000 jegerne får ved å jakte, er det vanskeligere å tallfeste. Det samme gjelder verdien av norgesreklamen de over 7.000 jegerne fra over 50 land tar med seg hjem.

gleder_bilde
Tilgjengelighet er nødvendig for å kunne ta skogen i bruk. Områder der det drives aktivt skogbruk er tilgjengelige via skogsbilveier. Det er registrert nesten 50.000 kilometer med skogsveier i Norge. Samtidig gir allemannsretten befolkningen rett til fri ferdsel i skogen. Dette gjør det mulig for oss alle å nyte fristende bær, eksklusiv sopp, spennende stier, mange dufter, sterke inntrykk og øredøvende stillhet. Opplevelser til glede og ettertanke. Den gode tilgjengeligheten gir alle nordmenn en mulighet til å dra nytte av skogen. Hva er det verdt?

Skogen har gitt og gir nødvendige inntekter og arbeid til mange, og bidrar til levende bygdesamfunn. Ved siden av de mange tusen som har sin jobb innen skogbruk, skog- og treindustri, forvaltning og forskning, er det selvsagt også mange skogeiere som henter ut inntekter fra skogen. Skog- og skogindustri har lange tradisjoner, men er også en av de mest innovative næringene i Norge. Norge er det land i Europa som bruker minst arbeidskraft per tømmerstokk, og næringen preges av mange høyteknologiske løsninger. Skognæringen kan derfor tilby et spekter av interessante jobber, og er en fremtidsrettet næring på grunn av skogens stadig viktigere rolle for både klima, energi og miljø.

Klimautfordringene har økt oppmerksomheten omkring skogens evne til å ta opp og lagre klimagassen CO2. Nettopptaket i norske skoger i dag er på totalt 28 millioner tonn CO2 i året, mens våre menneskeskapte utslipp omregnet til CO2 ligger på rundt 51 millioner tonn. En mer aktiv forvaltning av skogen kan gjøre den enda mer effektiv i kampen for et bedre klima, og vi må huske at klimaet også er viktig for at skogen selv er sunn og frisk. Vi må ha en viss mengde gamle og døde trær av ulike slag i skogen for å beholde et rikt artsmangfold, men det er frisk skog i vekst som motvirker klimagassutslippene best.
Det at den aktivt drevne skogen er best for klima, er det stadig flere som blir oppmerksom på.

gleder_bilde

gleder_bilde

gleder_bilde

gleder_bilde



forsidenskogen bygger varmer leverer  forvaltes