Historisk arkiv

Leverer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

toppbilde
De minste trærne og tømmerstokker med krok eller skader gir tømmer som kalles massevirke. Noe av dette blir brukt til bioenergi i form av ved, men det aller meste går til treforedlingsindustrien. Det som blir igjen på sagtømmerets vei til trelast, kan trefored- lingsindustrien også ta seg av. Røft regnet representerer dette 70 prosent av alt tømmer og dette blir til produkter som papp og papir. Men treforedlingsindustrien forsyner oss med så mye mer, og stadig finner forskningen nye bruksområder og produkter. Gevinsten er at fornybare og bærekraftig produserte råmaterialer fra skogen i stadig større grad erstatter oljebaserte produkter.

leverer_bilde

leverer_bilde
Papir ble opprinnelig laget av tekstilmasse. Stor etterspørsel gjorde at man etter hvert begynte å lete etter alternative råstoffer. Midt på 1800-tallet kom tresliperiene hvor man klarte å frigjøre trefiber, og treforedlingsindustrien ble skapt. Industrien vokste og norsk treforedling ble en av de viktigste næringsveiene i landet både hva gjaldt eksport og sysselsetting. Råstoffet er fibrene i trærne og av dette får vi cellulose eller tremasse. Forskningen jobber nå med å bryte ned trevirke i enda mindre bestanddeler, blant annet mikroskopiske fiber, såkalt nanoteknologi. Dette gir komponenter til annen avansert industri og biologiske produkter som for eksempel biodiesel og tekstilprodukter.

På papirfabrikkene barkes massevirket og hogges opp til flis. Flisa kokes under trykk sammen med kjemikalier slik at vi kan ta ut celloluse, en grøtaktig masse som tørkes og presses og er klar for videreforedling. Massen kan blekes til papir eller brukes ubleket til papp og kartong. Papir har i dag tre hovedbruksområder; til skrivepapir, emballasje og absorbering. Avispapir, bølgepapp og dopapir er eksempler. I vår moderne livsstil øker bruken av papir og særlig vil økende levestandard i utviklingslandene føre til økt etterspørsel. Avispapir lagd av norske grantrær eksporteres til hele verden.

Forskning og utvikling har gjort at stadig mer av treet utnyttes, også til helt nye bruksområder. Ved siden av cellulose består treet blant annet av bindemidler og sukkerforbindelser. Disse skilles ut i kokeprosessen. Sukkeret omdannes til etanol og av den sukkerfrie avluten får vi lignin og vanillin. Lignin brukes som bindemiddel i blant annet lim, sement og maling. Vanillin er naturlig vanilje og brukes for å sette smaken på en rekke produkter vi kjenner godt - som for eksempel iskrem. Borregaard i Sarpsborg er eneste aktør i verden som lager vaniljesmak, vanillin, fra tømmer.

leverer_bilde

leverer_bilde

leverer_bilde



forsidenskogen bygger varmer  gleder forvaltes