Historisk arkiv

Bygger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

toppbilde
Helt siden 1200-tallet har tømmer og trelast vært en viktig handelsvare for Norge. I begynnelsen var det ubehandlet rundtømmer som ble solgt, men kunnskapen om nye bruksområder, bearbeidelse og nytteverdi økte. Det samme gjorde aktiviteten i de norske skogene. De første sagbrukene kom på 1500-tallet og etterspørselen økte i takt med teknologiutviklingen. Trelasthandel betydde stadig mer for landets økonomiske vekst. Skogen var derfor en viktig årsak til at Norge ble et industrisamfunn.
bygger_bilde

bygger_bilde

Prosentandel utnyttelse av tømmeret
Treindustrien bearbeider det beste tømmeret. Dette sagtømmeret blir til trelast på sagbrukene. Noe av dette går til byggeplassene som konstruksjonstre, kledning og panel, noe går til industriell videreforedling i form av limtre og takstoler, mens noe blir til dører, vinduer og lignende. I dag bruker denne industrien både lim, varme og trykk for å sette sammen og forme tre til ulike byggelementer eller til designmøbler. Det finnes også sagbruk som lager lysstolper, laft og mye annet av godt tømmer. Produktene som kommer fra treindustrien spenner derfor fra standard trelastdimensjoner og store lim- trekonstruksjoner til trapper, møbler og innred- ninger.
diagram

Det produseres årlig rundt 2,5 millioner kubikkmeter trelast i Norge. Dette er nok trelast til å bygge mer enn 50.000 vanlige bolighus. I tillegg til vår egen produksjon, importerer vi noe finere kvalitet av furu. Vi eksporter også en del gran til andre land. Mesteparten av tømme- ret som ikke blir til planker og bord, kuttes opp og blir cellulo- seflis til papirindustrien. Sagflis og kutterflis går til produksjon av sponplater og til bioenergi. Fra treindustriens først ledd får vi altså planker og bord, finerplater og sponplater. Fra disse produktene får vi konstruksjonstre, høvellast, limtre, takstoler, parkett, impregnert trelast, dører, vinduer, møbler, innredninger og en rekke bruksartikler.

Forskning og utvikling gjør at tre stadig får nye bruksområder og er på full fart inn
i nye deler av byggnæringen. Dette omfatter blant annet fleretasjes hus, lavenergihus og broer. Økt bruk og bedre foredling av tre er bra for verdiskaping og arbeidsplasser i skognæringen, men er også bra på andre måter. Tre er miljøvennlig fordi skogen er fornybar og kan brukes gang etter gang. Dette gir en klimagevinst fordi trelast erstatter andre materialer som har større CO2-utslipp. I trekonstruksjoner lagres også CO2, noe som forlenger CO2-bindingen i mange år. Det foregår også mye spennende forskning innen impregnering, maling og beising for at treverket skal holde enda lengre enn før.

bygger_bilde

bygger_bilde

bygger_bilde


forsidenskogen  varmer leverer gleder forvaltes