Historisk arkiv

Varmer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

toppbilde
Bioenergi er den energien som kan lages av alt som tidligere har vært levende materiale, først og fremst fra planter og trær. Slik bioenergi er fornybar fordi det levende materialet er laget av sol, luft og vann. Den kjemiske prosessen i plantene – fotosyntesen – gjør at planter og trær vokser og fornyes slik at bioenergi kan høstes hele tiden. I et evig- varende kretsløp. Planter bruker CO2 for å vokse, noe som gjør at fotosyntesen er den eneste naturlige prosessen som motvirker våre klimagassutslipp. Bioenergi brukes blant annet til å varme opp vann som går i rør inn til bygninger – såkalt fjernvarme, eller i form av ved eller pellets til direkte oppvarming.

varmer_bilde

varmer_bilde

Bruken av bioenergi i de nordiske landene
Før vannkraft og oljeutvinning var energi fra biomasse den eneste man hadde. Slik er det fort- satt i flere utviklingsland der størsteparten av det totale energiforbruket er basert på biomasse. I Norge står i dag bioenergi for omtrent seks prosent av energibruken, halvparten av dette er fyring med ved. Skogen leverer også annet brensel enn ved, som også gir klimavennlig energi. Hogstavfall som grener og topper, døde trær og småtrær kan brukes til produkter som flis, pellets og briketter. Slikt brensel nyttes gjerne i store fjernvarmeanlegg eller i mer småskala nærvarmeanlegg, og noe pellets brukes også i vanlige bolighus – i pelletskaminer.

varmer_bilde


For hvert år som går får vi mer skog i Norge. I dag har vi rundt 800 millioner kubikkmeter tømmer i norske skoger, i 1919 var tallet 300 millioner. Det er nok skogsavfall, løvtrær og kratt i Norge til at vi kan erstatte all bruk av fyringsolje i boliger og næringsbygg, uten at vi forringer skogressursene. Mange er opptatt av at Norge gror igjen av skog og kratt. Store arealer som tidligere var åpne beiter, er i dag grodd igjen til skog. Ved å høste biomasse fra slike arealer til bioenergi, kan vi samtidig sikre at verdifulle kulturlandskap blir holdt åpne.

Det er et mål i Norge å sikre en effektiv bruk av energi og økt bruk av fornybar energi. Bioenergi er best egnet til oppvarming, og for å utnytte denne ressursen bør bioenergi i størst mulig grad erstatte strøm og olje. Myndighetene har derfor satt seg som mål å doble bruken av bioenergi innen 2020. Dette vil bidra til å redusere klimagassutslippene, gi næringsutvikling og økt verdiskaping i distriktene, styrke forsyningssikkerheten for energi og bidra til å holde kulturlandskap åpent. Kartlegginger av skogen i Norge viser at det er tilstrekkelige ressurser til å oppfylle målet.
varmer_bilde

varmer_bilde

varmer_bilde



forsidenskogen bygger  leverer gleder forvaltes