Historisk arkiv

Innlegg til Stortingets behandling av Budsjett - Innst. S. Nr. 8 (2005-2006) - 06.12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

President

En reise gjennom Norge, er en reise gjennom landbrukets direkte og indirekte betydning for utformingen av landet vårt. Gjennom åpent og velpleid landskap, gjennom kultur og tradisjoner, gjennom sysselsetting og verdiskaping ser vi tilleggseffektene av en moderne og framtidsrettet matproduksjon i Norge. Regjeringen har høye ambisjoner for å utvikle landbruket videre. Landbruket og næringsmiddelindustrien har en samlet sysselsetting på over 100.000 årsverk, og har en produksjonsverdi på godt over 100 milliarder kroner. Det har en bruksstruktur og geografisk spredning som gjør næringa til en bærebjelke i livskraftige og attraktive bygdesamfunn landet rundt.

Jeg vil trekke fram fire prioriterte områder for Regjeringen:

For det første, er det helt avgjørende at de pågående WTO-forhandlingene resulterer i en avtale vi kan leve med, og som sikrer et handlingsrom i landbrukspolitikken som gjør det mulig å ha et aktiv landbruk i hele landet. Jeg merker meg at komiteen understreker behovet for at Regjeringen aktivt bidrar til at handlingsrommet blir størst mulig. På ministermøtet i Hong Kong neste uke, vil Regjeringen gjøre alt som er mulig for å sikre disse interessene. Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil komme tilbake med en egen redegjørelse i Stortinget om WTO-forhandlingene førstkommende fredag.

For det andre vil vi prioritere familiejordbruket. Ryggraden i norsk jordbruk består av det som ligger mellom nisjeproduksjon for spesialmarkeder og de virkelig store produsentene. En utvikling av familiejordbruket, med basis i den enkelte gårds produksjonsgrunnlag, er den beste garantien for en variert bruksstruktur framover.

For det tredje vil Regjeringa stimulere til næringsutvikling. Bioenergi blir en hovedsak. Dette er både god distriktspolitikk og god miljøpolitikk. Bioenergi har potensiale for mange desentraliserte arbeidsplasser, og det vil gi miljøvennlige løsninger på energiområdet.

Skog- og utmarksressursene forøvrig representerer også et stort potensiale for verdiskaping, i distriktene. Det er bekymringsfull lav aktivitet i skogbruket i dag både når det gjelder avvirkning og skogkulturarbeid. Regjeringen vil stimulere aktiviteten ved å øke midlene til nærings- og miljøtiltak i skogbruket, åpne for støtte til skogplanting, og utarbeide en egen strategi for økt avvirkning.

For det fjerde må vi sikre utøverne i landbruket en inntektsutvikling og sosiale vilkår på linje med andre grupper. Det er en forutsetning for å skape optimisme og framtidstro i næringa. Det blir viktig å bruke jordbruksavtalen og dens virkemidler aktivt for å sikre et landbruk med variert bruksstruktur landet rundt.

Et hovedelement i Regjeringens matpolitikk er at maten er trygg og oppleves som trygg å spise. Det krever en sammenhengende kvalitetsstrategi fra jord til bord. Mange saker den siste tiden har vist nødvendigheten av å ha et handlekraftig Mattilsyn som forbrukerne har tillit til.

Regjeringen vil ha en livskraftig reindriftsnæring innenfor de rammer som ressursgrunnlaget gir. Vi må fastsette rammebetingelser slik at driften skjer på miljøets premisser. Regjeringen vil prioritere arbeidet med ny reindriftslov. Den skal legge til rette for en økologisk, økonomisk og kulturell bærekraftig reindrift. Det er viktig at loven utvikles til et verktøy som muliggjør en effektiv oppfølging av Riksrevisjonens vurderinger i rapporten om bærekraftig bruk av reinbeiteressursene i Finnmark.

Et eget utvalg har vurdert hvordan den kliniske veterinærvakten bør organiseres for å få en best mulig vaktordning basert på den samlede bevilgningen til formålet. Utvalget vil avgi sin innstilling 8. desember. Jeg legger til grunn at utvalget vil komme med innspill til forbedringer i vaktordningen, og jeg vil studere innstillingen nøye. Jeg vil i den sammenheng legge til grunn komiteens ønske om å få en felles velfungerende klinisk vaktordning som kan håndtere alle dyrearter. I dag har vi to ulike vaktordninger som er svært detaljert regulert i avtaler med Den norske veterinærforening. Jeg er i dialog med veterinærforeningen om den videre prosessen. Jeg vil komme tilbake til Stortinget med nærmere orientering om denne saken på egnet måte.

Etableringen av Bioforsk har vært en lang prosess som nå er i mål. Jeg er glad for at flertallet i komiteen støtter forslaget om etableringen av Bioforsk som forvaltningsorgan med særskilte fullmakter fra 01.01.2006. Bioforsk vil bidra til å skape en sterkere og mer slagkraftig produsent og leverandør av verdifull og nødvendig kunnskap for forskning innenfor miljø og landbruk.

President - jeg vil gi ros til komiteen for å ha gjort et godt og grundig arbeid med budsjettet, og jeg konstaterer at det er bred enighet i Stortinget om hovedmålene for landbruks- og matpolitikken. Med utgangspunkt i Regjeringas offensive politikk, og næringas solide posisjon i distrikts-Norge, skal vi bidra til en positiv utvikling i næringa og distriktene framover.