Historisk arkiv

Landbruks- og matministeren svar på spørsmål nr. 18 til Stortingets spørretime 29.03.06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representanten Gunn Berit Gjerde (V)

I Soria Moria-erklæringa er det ei målsetting om at 15 pst. av landbruksvarene som blir produserte her til lands skal vere produsert økologisk innan 2015. Etterspurnaden etter økologiske produkt aukar, og det har til dels vore problem med å skaffe nok varer. Likevel flatar produksjonen ut fordi gardbrukararane ikkje finn det lønsamt å produsere økologisk.

Kva tiltak vil Regjeringa sette inn for å nå målsettinga om auka økologisk produksjon?

President,

Manglende etterspørsel har vært en vesentlig flaskehals for å utvikle det økologiske markedet og jordbruket. Hittil har forbrukerne i begrenset grad etterspurt økologiske produkter, og det har vært store utfordringer knyttet til omsetning av både økologisk kjøtt, -melk og -korn. Denne situasjonen har påvirket bøndenes grunnlag for å legge om til økologisk produksjon. Mange produsenter har derfor inntatt en avventende holdning, og enkelte har dessverre valgt å legge tilbake til konvensjonell produksjon. For det er selvfølgelig helt sentralt både for bondens motivasjon at folk faktisk får tilgang på produktene han eller hun produserer, og at markedet er villig til å betale for produktene. En slik merpris er nødvendig dersom bonden skal få en tilfredsstillende økonomi.

Jeg er derfor glad for at mye nå tyder på markedssituasjonen er i ferd med å endre seg. I 2005 har vi sett en kraftig omsetningsøkning av økologiske produkter og den gode utviklingen ser ut til å fortsette også i 2006. Jeg hadde møte med de store markedsaktørene på mandag, og signalene var svært positive. For eksempel fordoblet Tine sitt salg av økologiske melkeprodukter i 2005. Tine har nå knapphet på økologisk melk og søker etter nye økologiske produsenter. Omsetningen av- og etterspørselen etter økologisk kjøtt har også økt vesentlig. Butikkjedene konkurrerer både på pris og sortiment for å bli flinkest i ”økologi-klassen”. Stadig flere forbrukere etterspør økologiske matvarer og salget i butikk økte i 2005 med 30- 40 %.

Bønder er profesjonelle næringsaktører som produserer det markedet etterspør. Med økt etterspørsel i markedet etter økologiske produkter, er jeg overbevist om at flere vil se det som attraktivt å legge om til økologisk drift. Samtidig vil jeg understreke at jeg er oppmerksom på de økonomiske utfordringene de økologiske produsentene står ovenfor. Skal Regjeringens målsettinger nås, er vi helt avhengig av at flere produsenter legger om til økologisk drift og at flest mulig av de som allerede har lagt om ser det som meningsfullt å fortsette. Dette er spørsmål jeg arbeider med, og som jeg vil ta med meg inn som en del av årets jordbruksforhandlinger.

Ved å ha et konkret, langsiktig mål ønsker Regjeringen å gi et tydelig signal til både produsenter og foredlings- og omsetningsledd om at det å satse på økologisk landbruksproduksjon er framtidsrettet, og at man kan gjøre det med en viss langsiktighet og visshet om at vi fra politisk hold vil støtte opp om satsingen. Økologisk landbruk er et felles satsingsområde for hele Regjeringen, og i de kommende månedene vil en tverrdepartemental arbeidsgruppe utrede hvordan Regjeringens målsettinger kan nås.