Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 25 til Stortingets spørretime 05.03.2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representanten Torbjørn Hansen

Spørsmål nr. 25

”Dagbladet har i artikler 25. februar og 26. februar beskrevet grov dyremishandling i forbindelse med utenlandsk produksjon av merinoull fra sau. Metoden omtales som mulesing. Flere norske klesbedrifter selger klær som er produsert på denne måten.
Hva kan Regjeringen gjøre for å hindre at produkter solgt til forbrukere i Norge er laget i prosesser som må beskrives som åpenbar dyremishandling, og hva kan Regjeringen foreta seg i denne konkrete saken?"

President,

Først vil jeg gi honnør til representanten Hansen for å ta opp spørsmål knyttet til dyrevelferd. Det mener jeg er et viktig tema. Dette er et spørsmål som slik sett fortjener et skikkelig svar. Jeg er, som representanten Hansen, opptatt av dyrevelferd, og det å lese om saker som den som representanten Hansen her referer til, er ikke hyggelig lesning.

Jeg arbeider nå med ny lov om dyrevelferd. Høringen av loven ble avsluttet 18. februar, og det har kommet 138 høringssvar. Det er ingen tvil om at dyrevelferd er et tema som engasjerer mange. Inntil videre har vi et annet regelvert å forholde oss til. Det er slik at den typen produksjon som representanten Torbjørn Hansen her tar opp, ikke er lovlig i Norge i dag. Men vi har pr. i dag ikke bestemmelser i norsk lovverk som kan nekte omsetning eller import av produkter som kommer fra dyr som lider på grunn av dårlig dyrevelferd.

I den konkrete saken som representanten Torbjørn Hansen viser til, må jeg derfor først og fremst oppfordre importører, butikker og ikke minst forbrukere i Norge til å ha et bevist forhold til dyrevelferd og velge produkter fra dyr der dyrevelferden er ivaretatt i produksjonen inntil videre.I lovforslaget som nå har vert ute på høring, er det imidlertid lagt opp til at Norge kan regulere omsetningen av produkter fra dyr ut fra hensynet til dyrevelferd. Hensikten er å kunne hindre at produkter fra dyr som har blitt utsatt for vanstell eller uforsvarlig aktivitet, blir omsatt på det norske markedet. Det er grunn til å tro at slike bestemmelser kan få direkte innvirkning på dyrs velferd ved endring av driftsformer.

Jeg tar sikte på å fremme forslag til ny lov om dyrevelferd for Stortinget i løpet av 2009, en lov som gir hjemmel for å regulere nettopp omsetning av produkter ut fra hensynet til dyrevelferd. Dersom dette forslaget blir vedtatt av Stortinget vil vi i fremtiden kunne bestemme at slike produkter ikke skal omsettes her i landet.