Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 12 til Stortingets spørretime 26.05.2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representanten Per Roar Bredvold (Frp)

Spørsmål,  

Staten ved Landsbruks- og matdepartementet har solgt Møystad gård i Hedmark for 7 000 000 kroner. Prisantydning var 4 200 000 kroner. På generelt grunnlag står ikke dette i forhold til hva landets lokalpolitikere og administrasjon har å forholde seg til når man har en kjøper og selger som har blitt enige om en pris over takst/prisantydning. Salgsprisen må da reduseres for at myndighetene skal kunne godta denne i henhold til regelverket. Har staten en annen regel for sine salg?

President,

Det gjelder selvsagt ikke andre regler for prisfastsettelse når staten står som selger av landbrukseiendommer enn det gjør når andre står som selgere.

Taksten på 4,2 millioner kroner på Møystad gård, som ble utarbeidet sist sommer, ble gjort uten tillegg for boverdi. Siden eiendommen ligger i relativ nærhet til Hamar by og har to boligbygg med et totalt bruttoareal på over 700 m2 vil boverdien etter all sannsynlighet ligge på maksimal verdi, det vil si 1,5 millioner kroner i henhold til rundskriv fra februar i år.

Etter første visning meldte megler om uvanlig stor interesse, og allerede før andre visning var det kommet bud på 6,5 millioner kroner. Departementet ba derfor megler om å sette et tak for bud på 7 millioner kroner, samt å be budgiverne skrive om egne kvalifikasjoner og planer for eiendommen. Dette for å sikre en best mulig videre drift av gården. Etter at dette var gjort kjent for interessentene, kom det tre bud på dette nivået.

President,

Jeg vil presisere at departementet her opptrer som selger på lik linje med alle andre, og at det er lokale landbruksmyndigheter, det vil si kommunen, som etter gjeldende retningslinjer avgjør innenfor hvilket prisnivå det kan gis konsesjon. Departementet vil naturligvis rette seg etter det som kommunen finner å kunne godkjenne.