Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 13 til Stortingets spørretime 14.04.2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representanten Rigmor Andersen Eide (Krf)

Spørsmål

I Soria Moria II står det: "Regjeringen vil videreutvikle inntekts- og velferdspolitikken i landbruket fra forrige periode." Dette må bety at bøndene skal få en sterkere inntektsvekst enn i forrige stortingsperiode, og at inntektsforskjellen mellom jordbruket og andre grupper skal minke. Kan statsråden bekrefte at løftene i Soria Moria-erklæringen innebærer at bøndene kan forvente en sterkere inntektsvekst i årets jordbruksoppgjør enn tidligere?"

President,

Regjeringen vil videreutvikle inntekts- og velferdspolitikken fra forrige periode. Forrige periode la til rette for et inntektsløft for bøndene som var betydelig større enn det Bondevik II-regjeringen ga, som representanten Andersen Eides parti var en del av. Slår prognosene til er inntektsmulighetene per årsverk gått opp med over 70 000 kr i snitt i perioden 2066-2010. Mens Bondevik II-regjeringen reduserte bevilgningene til gjennomføring av jordbruksavtalen, er bevilgningen under denne regjeringen økt med 2 mrd kroner. I fordelingen har vi prioritert det grasbaserte husdyrholdet sterkt, som et bidrag til å nå målene for landbrukspolitikken. Vi har økt tilskuddene til beiting fordi det er viktig for å hindre gjengroing og å utnytte beiteressursene. Vi har styrket strukturprofilen og distriktstilskuddene, og vi har styrket velferdsordningene og bedret tilgangen til landbruksvikar.

Når jeg vektlegger dette, er det fordi en videreutvikling av inntekts- og velferdspolitikken også handler om fordeling og prioritering av jordbruksavtalens ramme, bl.a. med sikte på å legge til rette for et fortsatt aktivt jordbruk over hele landet.

Vi står nå rett foran et nytt jordbruksoppgjør, og jeg kan derfor selvsagt ikke forhåndsprosedere eller gå inn i detaljene om det. Det tekniske grunnlagsmaterialet foreligger heller ikke før om noen dager. Men vi mottar mange innspill om en vanskelig inntektssituasjon i jordbruket, som regjeringen tar på stort alvor.

Stramme krav til budsjettet, gjør årets jordbruksoppgjør krevende. Men vi vil selvsagt forfølge våre mål fra Soria Moria II om å videreutvikle inntekst- og velferdspolitikken fra forrige periode. Dette vil bli gjort med utgangspunkt i en oppdatert vurdering av situasjonen i jordbruket og andre forhold, som markeds- og budsjettsituasjonen.