Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 13 til Stortingets spørretime 10.03.2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra Per Roar Bredvold (FrP)

Spørsmål,

I 2009 var det 445 landbruksbranner, hvorav 223 var driftsbygninger. Dette resulterte også i noen dyretragedier. 

Hva vil statsråden bidra med for å redusere antall branner?

President,

Det har vært en uheldig utvikling når det gjelder branner i driftsbygninger de siste årene.

Jeg vil vise til at det også i regelverket for hold av dyr, fastsatt med hjemmel i dyrevernlov, er nedfelt en rekke bygningsmessige krav som skal bidra til å forhindre brann, forhindre spredning av brann til dyrerom og sikre en mulighet til evakuering av dyr. Det er krav om brannvarsling når dyreholdet er over en viss størrelse. Det skal også være nødvendige rømningsveier og brannslukningsutstyr i bygninger med husdyr.

I følge Landbrukets brannvernkomité er feil bruk av elektrisk utstyr og feil/mangler ved det elektriske anlegget skyld i 70-80 prosent av kjente brannårsaker i landbruket. Det er derfor utarbeidet en rekke viktige råd for å sikre driftsbygninger mot brann. Varslingsanlegget skal prøves og kontrolleres jevnlig. Det er et krav at det elektriske systemet skal kontrolleres minimum hvert tredje år av fagfolk.

Jeg vil peke på at det kan være vanskelig å evakuere dyr som har panikk, under en brann. Det forebyggende arbeidet både når det gjelder kontroll med det elektriske anlegget men også utarbeidelse av bygningsmessige gode løsninger, er derfor av stor betydning. Landbrukets brannvernkomité, med medlemmer fra næringen, forsikringsbransjen og relevante offentlige etater og myndigheter arbeider sammen for å hindre og begrense skader ved branner i landbruket. Ved Mattilsynets rutinekontroller av driftsbygninger med hensyn på dyrehold og dyrevelferd, vil de forebyggende tiltak bli gjennomgått og vektlagt.

Mattilsynets distriktskontor har i en del områder inngått formelt og uformelt samarbeid med brannvesen og EL-tilsyn om et koordinert tilsyn. Dette mener jeg er et godt og viktig tiltak som jeg vil oppfordre Mattilsynet til å utvikle videre.

Avslutningsvis er det viktig å understreke at det er dyreeier som er ansvarlig for brannsikkerhet og forbyggende arbeid i sin virksomhet. Det er dyreeier som må sørge for at bygninger oppfyller de krav som er satt til brannsikring, i lov om vern mot brann og underliggende regelverk.