Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 12 til Stortingets spørretime 10.03.2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra Harald T. Nesvik (FrP)

Spørsmål,

Viser til at Tine eksporterer Jarlsbergost som mottar støtte finansiert av prisutjevningsordningen for melk. Tine har de siste 10 årene eksportert Jarlsbergost tilsvarende 1 års norsk melkeproduksjon og hele denne perioden mottatt støtte. Støtten finansieres av konsummelksalget i Norge og utgjør 39 øre pr. liter. Jeg mener det er urimelig at norske forbrukere skal subsidiere produksjonen av ost som skal selges utenlands. Vil statsråden ta et initiativ for å få avviklet denne eksportstøtten?

President,

Norge følger internasjonale handelsavtaler og regelverket slik det er utformet av Verdens handelsorganisasjon (WTO). I henhold gjeldende regelverk har vi rett til å eksportere 16 207,5 tonn ost til en maksimal subsidie på 245,8 mill. kroner. Dette er en mulighet som i sum gjelder alle osteprodusenter i Norge, og det er en mulighet som ikke er begrenset til en aktør. De siste årene har Norge imidlertid ikke utnyttet denne kvoten fullt ut.

Jeg er glad og stolt over at vi er i stand til å produsere gode produkter i Norge som det internasjonale markedet vil ha. Dette er bra for norsk landbruk og er med på å sikre omfanget av melkeproduksjon i Norge. Den ekstra produksjonen som følger av denne eksporten er et viktig bidrag til å oppfylle de landbrukspolitiske målsettingene og å sikre et landbruk over hele landet.

Det foregår imidlertid forhandlinger i WTO om en revidering av regelverket. Slik forhandlingsteksten nå foreligger, vil trolig alle former for eksportsubsidier måtte fases ut når en ny avtale implementeres. Vi vil selvsagt etterleve dette regelverket dersom dette blir det endelige resultatet. Per i dag er det ikke mulig å si når forhandlingene i WTO vil være sluttført og når en eventuell avtale skal tre i kraft. Jeg ser dagens eksport som en mulighet til å bygge merkenavn for norske produkter slik at vi også kan eksportere norske produkter den dagen eksportsubsidiene blir borte.

Eksportsubsidiene på ost finansieres i dag gjennom prisutjevningsordningen for melk. Alle osteprodusenter kan motta slikt tilskudd dersom de produserer merkevarer for eksport. Prisutjevningsordningen for melk har som formål å regulere prisdifferensieringen av melk som råvare til ulike anvendelser, og samtidig gi melkeprodusenter muligheter for å kunne realisere jordbruksavtalens målpriser på melk uavhengig av melkeanvendelse og lokalisering av produksjonen. Prisutjevningsordningen er et nullsumspill hvor tilskudd på noen produkter og avgifter på andre produkter går opp i opp.

Prisutjevningsordningen for melk finansierer en rekke ordninger for å sikre konkurransen og fraktutgiftene i sektoren. Jeg viser her bl.a. til de endringene som ble gjort i 2007 for å øke konkurransen i denne sektoren som Stortinget behandlet gjennom St.prp. nr. 77 (2006-2007) Om jordbruksoppgjøret 2007. Aktørene i sektoren har vært godt fornøyde med de endringene som ble foretatt, og jeg er glad for den ro som er skapt i sektoren med de endringene som den nåværende regjeringen innførte.

President, jeg har per i dag ingen planer om å avvikle denne formen for eksportstøtte som representanten Nesvik tar opp. Jeg vil imidlertid følge opp de internasjonale avtaler som til enhver tid gjelder. Prisutjevningsordningen for melk er et viktig landbrukspolitisk og konkurransepolitisk redskap, og det er viktig å se denne ordningen i en helhet.