Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 12 til Stortingets spørretime 23.02.2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representanten Torgeir Trældal (FrP)

Spørsmål,

Nestlederen i Reindriftsstyret uttaler til NRK at det er en forutsetning at den kommende fastansatte reindriftssjefen behersker samisk.

Mener statsråden at det er rett å sette slike krav til en stilling som reindriftssjef, da dette vil føre til en ekskludering av kompetente og godt kvalifiserte søkere?

President,

Reindriftsnæringen er en næring med sammensatte utfordringer. Det handler om økologi, økonomi og kultur innenfor en minoritetspolitisk ramme og hvor Norge har forpliktelser i henhold til nasjonal og internasjonal rett. Det handler om en forholdsvis liten men svært arealkrevende næring, som skal ha sin plass i det norske samfunnet, blant annet i en stadig økende konkurranse fra andre arealinteresser.

Reindriftssjefstillingen innebærer således en sentral posisjon i et krevende forvaltningsmessig og politisk landskap, og vedkommende må nyte generell tillit uavhengig av ståsted.

Det vil, President, derfor være avgjørende at reindriftssjefen har ledererfaring, solid innsikt i forvaltning, og god forståelse av politiske og samfunnsmessige forhold, i tillegg til innsikt i reindriftsfaglige og kulturelle sider. Når det gjelder språkkompetanse, er det viktig at Reindriftsforvaltningen som en helhet betraktet besitter dette. I den ansettelsesprosessen vi nå går inn i, vil det til syvende og sist dreie seg om en totalvurdering ut fra en rekke forhold. Det er i seg selv viktig å få på plass en ny reindriftssjef, og det vil dreie seg om å finne den mest egnede alle ulike hensyn tatt i betraktning.