Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 12 i Stortingets spørretime 28.03.2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fra representant Per Roar Bredvold (FrP)

Spørsmål,

Det avdekkes dessverre flere og flere tilfeller av vanstell av dyr. Ja, så høyt som 3 ganger flere tilfeller i 2011 enn i 2010 ble avdekket i henhold til en ny rapport fra Mattilsynet.

Er statsråden på lik linje med undertegnede bekymret over utviklingen og ønsker å gjøre noe med dette?

President,

Et hvert tilfelle av vanstell av dyr gir grunn til bekymring. Saker som avdekkes er ofte sammensatt og kan ha flere årsaker. Personlige problemer hos dyreeier er ikke et uvanlig fenomen.

Det kan være flere årsaker til den registrerte økningen fra 2010 til 2011. Forhold vedrørende definisjon og metode gjør at tallene ikke uten videre er sammenliknbare. Definisjonen av ”dyretragedier” i Mattilsynets rapporteringssystem er endret slik at en større gruppe omfattes og rapporteringen ble endret som følge av dette. Dette kan forklare en del av økningen, men ikke alt.

Dyrevelferd har vært et av tre prioriterte områder for Mattilsynet de siste to årene, og tilsynet har lagt ned mer ressurser i dette arbeidet. Mattilsynet arbeider planmessig mot et mer risikobasert tilsyn.

Dyretragedier oppstår som oftest i risikodyrehold. Mattilsynet bruker mye resurser på å identifisere og følge opp slike dyrehold. Dyrehold med dårlig historikk, f.eks. de som leverer dyr i mindre godt hold til slakt, har større sannsynlighet for å bli undersøkt enn dyrehold med gode resultater over tid. Statistikken over forekomst av dyretragedier kan derfor bli litt misvisende ettersom det ikke baseres på et tilfeldig utvalgt materiale. Et risikobasert tilsyn er imidlertid viktig for å kanalisere ressursene dit behovet er størst.

Tilsyn som kommer etter bekymringsmeldinger fra publikum, har økt. Mattilsynet har lagt til rette for at mulighetene og pliktene til varsling som ligger i dyrevelferdsloven skal tas i bruk. I tillegg kommer alle tilsyn hvor Mattilsynet er til stede i fjøset, men hvor tilsynsbesøket ikke primært har dyrevelferd som hovedformål.  Slike tilsyn avdekker også dårlig skjøtsel.

Uansett mener jeg, som representanten, at en økning i antall tilfelle som avdekkes, er bekymringsfullt. Samtidig viser det at Mattilsynets økte tilsynsvirksomhet gir resultater.

Jeg er glad for at Mattilsynet også fokuserer på dyretragedier i flere fora. Mattilsynet har gjennomført samarbeidsmøter med Landbrukets HMS-tjeneste og det såkalte “Strategiske forum for dyrevelferd” hvor temaet dyretragedier har vært tatt opp med næringene flere ganger.

Det er viktig at næringen etablererer gode fellesløsninger for å forebygge tragedier. Mattilsynet gjør sin del av jobben, men sakene kan ikke løses ved tilsyn alene.