Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 14 i Stortingets spørretime 23.01.2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Per Roar Bredvold (FrP)

Spørsmål

I avisen Nationen av 19. desember 2012 kunne vi blant annet lese om sprik på over 200 prosent i gårdstaksering. Tre takster på samme gård var henholdsvis 2,7 mill. kroner, 4,5 mill. kroner og 5,6 mill. kroner. Dette er urovekkende både for selger, kjøper og eventuelle finansinstitusjoner. Hva vil statsråden bidra med for at vi kan være sikre på at en takst er så riktig som mulig?

President

De takstene som det vises til i artikkelen er foretatt av private takstmenn og ligger utenfor mitt ansvarsområde.

Mitt ansvarsområde, som landbruksminister, gjelder søknader om konsesjon etter konsesjonsloven. I tilfeller hvor det gjelder kjøp av landbrukseiendom, skal kommunen vurdere om ”den avtalte prisen tilgodeser en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling”. Det foreligger flere rundskriv som forteller hvordan denne prisvurderingen skal foregå. Jeg mener hensynet til forutberegnelighet for selger og kjøper i konsesjonssaker er godt ivaretatt gjennom disse rundskrivene. Kommunen plikter også å vise i vedtaket hvordan prisen er vurdert.

Takstmenn har et profesjonsansvar, bl.a. er de ansvarlige for at takstene de avgir er riktige i forhold til markedet og gjeldende regler. Når kjøpet gjelder konsesjonspliktig landbrukseiendom, regner jeg med at takstmannen tar utgangspunkt i de retningslinjene som gjelder i slike saker.

Etter det jeg er kjent med, har landbruksmyndighetene gjennom årene stilt opp når takstmennene og deres organisasjoner har hatt behov for opplæring i verdsettingsmåten i konsesjonssaker. Jeg regner med at takstmennene fortsatt vil ta kontakt med landbruksmyndighetene når det er behov for det.