Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 8 i Stortingets spørretime 10.04.2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Per Roar Bredvold (FrP)

Spørsmål

Undersøkelser fra Landbrukets brannvernkomité viser at ca. 70 prosent av brannene i landbruket skyldes feil på det elektriske anlegget.

Hvordan ser statsråden for seg at vi kan redusere antall branner innenfor landbruket, branner som ofte får svært tragiske konsekvenser?

President

Det er ingen tvil om at branner i landbruket er alvorlige og fører til store tap, både av dyreliv og til materielle skader. 

Landbruksnæringen har utviklet sitt eget kvalitetssystem, KSL. Systemet dekker alle typer matproduksjon på norske gardsbruk og stiller krav til hvordan produksjonen skal gjennomføres og hva som skal dokumenteres. Systemet omfatter årlige internrevisjoner samt ekstern revisjon på en viss prosent av alle gårdsbruk. 99,66 prosent av norske gardsbruk har egenrevisjonssystemer. HMS er en del av KSL-systemet og omfatter blant annet føringer for el-kontroll og brannvarsling. 

President, det er viktig for meg å understreke at det er bonden selv, som selvstendig næringsdrivende, og det enkelte foretak som har ansvaret for å sikre virksomheten mot brann og gjennomføre brannforebyggende tiltak. Oppfølgingen i KSL-systemet tyder på at bonden tar dette ansvaret på alvor. 

I landbruksbygg der det befinner seg dyr, er brannforebygging særlig viktig, da evakuering av panikkslagne dyr er krevende å håndtere. Gjennom regelverk for hold av dyr, er det nedfelt bygningsmessige krav som skal bidra til å forhindre brann, forhindre spredning av brann til dyrerom og sikre en viss mulighet til evakuering av dyr. Det er også anbefalt at det utarbeides beredskapsplaner for det enkelte bruk, og brannøvelser bør gjennomføres. 

Undersøkelser gjort av Landbrukets brannvernkomité viser at brannvarslingsanlegg halverer sjansen for totalskade ved branntilløp. Det er krav om egnet og godkjent brannvarslingsanlegg i husdyrbygg med besetninger over en viss størrelse. Norge har verdens høyeste dekning av brannvarslingsanlegg i husdyrbygg. 

Forsikringsbransjen ser på forbedring av el-kontroller som et viktig tiltak for å forebygge brann i landbruksbygg og det gis rabatt i forsikringspremien dersom bonden gjennomfører regelmessig el-kontroll. Forsikringsbransjen deltar også i Landbrukets brannvernkomité, der reduksjon av brannfarlige feil i el-anlegg er et prioritert område. 

Selv om ansvaret til syvende og sist ligger hos bonden selv, anser jeg det som viktig at også myndighetene bidrar i det brannforebyggende arbeidet. Over jordbruksavtalen bevilges det årlig midler til Landbrukets HMS-tjeneste (14 millioner kroner for 2013). De tilbyr blant annet kurs i brannforebyggende arbeid og brannvern. I 2012 ble den nasjonale kampanjen ”Trygghet og helse i landbruket” lansert. Brann og brannsikring er sentrale tema for kampanjen, og jeg har stort håp om at den vil bidra til økt kunnskap og bevissthet om brannvern.

President, jeg mener det er viktig at flere aktører jobber sammen for å finne tiltak som kan redusere antall branner i landbruket. Nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket, som jeg leder, har siden oppstarten i 2010 hatt møte to ganger i året, senest i forrige uke. Forumet har bred representasjon fra både næringa og private og offentlige aktører, inkludert Landbrukets brannvernkomité og forsikringsbransjen. På disse møtene blir jeg jevnlig holdt orientert om utviklingen på området.