Historisk arkiv

Grønn omsorg - velkommen inn på tunet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Grønn omsorg - velkommen inn på tunet

 

Elevene på Nannestad ungdomsskole får oppleve gårdsrift gjennom et helt år på Hegli gård. Tilbudet gir elevene en unik opplæring. Landbruket er langt mer enn tradisjonell gårdsdrift og gårdsturisme. Norge er blant de ledende landene i Europa når det gjelder å utvikle gården til helse-, omsorg- og utdanningsformål.

Landbrukets primære oppgave er å sikre en god matforsyning til landets befolkning. Men i dagens samfunn, der en økende andel av befolkningen bor i byer og bynære strøk, må bonden utnytte gårdens mangfold av muligheter, aktiviteter, meningsfylte arbeidsoppgaver og nærhet til dyr, natur, kultur og mennesker.

Grønn livskvalitet
Det er egentlig barnelærdom, at frisk luft og natur er sunt for oss. Gården gir alt dette og mer til, som for eksempel kontakt med mennesker, kunnskap om biologisk produksjon og kunnskap om kultur. Ulike former for grønne tjenester fra landbruket bidrar i dag, og kan bidra enda sterkere, til å påvirke folkehelsen på en positiv måte. Samfunnet har med andre ord en unik ressurs i landbrukets produksjon av grønne tjenester.

Vi kaller aktiviteter som foregår på gårdsbruk innenfor oppvekst, utdanning, helse og omsorg for Grønn omsorg, eller ”Inn på tunet”. Dette er aktiviteter som inneholder ulike tilbud rettet mot spesielt utsatte og sårbare grupper, eldre, syke, mennesker med psykiske problemer, barn og unge. Tilbud som legger vekt på kontakt med dyr, natur, mestringsopplevelser, trygghet og sosial trening.

Med gården som ramme, kan landbruket skape aktiviteter og arbeidsplasser skreddersydd menneskers behov. Det kan være arbeidstrening for personer med spesielle tilretteleggingsbehov, eller skoletilbud for elever og gårdsbarnehager. Tilbud som er kvalitetssikret både av bonden og av helse- omsorgs- eller utdanningsmyndighetene.

Landbruket forebygger
Stadig færre av barn har tilknytning til gårdsbruk, og ikke alle barn vet at melka kommer fra kua og at hønene legger egg. Disse barna skal forvalte ressursene våre i fremtiden. Derfor trenger barna landbruket og landbruket trenger barna. I Nannestad kommune har de tatt utfordringen på alvor. På gården Hegli deltar elevene i våronna og innhøstingen samme år. De er med i det daglige arbeidet, og de er selv med å lage et varmt måltid om dagen, der gårdens egne produkter som melk, kjøtt og grønnsaker brukes. Gjennom undervisningen på Hegli får elvene innsikt i og kjennskap til livsgrunnlaget generelt, og til lokal historie, natur og kultur.

Positive livsopplevelser og erfaringer er med på å styrke den ballasten et barn tar med seg videre i møte med livets utfordringer.

Det er ikke lett å sette en kroneverdi på faktorer som menneskelig kontakt, betydningen av psykisk velvære og det å føle seg nyttig. Men det er åpenbart at bruk av gårdens ressurser til forebyggende helse- og til utdanningsformål har en betydelig samfunnsøkonomisk gevinst.

Ledende i Europa
En internasjonal rapport ” Farming for health across Europe (2006)”, som er utgitt ved universitetet i Wageningen i Nederland, viser at Norge er blant de ledende landene i Europa innenfor Grønn omsorg med 550 gårdsbruk. I Nederland er det om lag like mange gårdsbruk og i Italia ca 350 gårdsbruk. Vi er med andre ord et foregangsland. Jeg velger å se dette både som et resultat av en aktiv bygdeutviklingspolitikk, og som et resultat av at mange kommuner har fått øynene opp for hvilke ressurser og kvaliteter som fins på gårdsbruk. Vi har allikevel mye å gå på. Ved å synliggjøre de resultatene som er oppnådd, kan vi lettere forankre Grønn omsorg som et viktig supplement til tradisjonell forebyggende medisin, arbeidstrening og undervisning i mange flere kommuner.

Nye undersøkelser fra Synovate MMI viser at hele 84 prosent av befolkningen ønsker å opprettholde et landbruk som er minst på samme nivå som i dag. Det betyr ikke at landbrukets rolle i samfunnets er sikret nødvendig legitimitet for all fremtid. Det er viktig at den oppvoksende generasjonen får forståelse av at det betyr mye å ha et levende landbruk. Dette gjør vi best ved å invitere barn, unge og ulike grupper med spesielle behov ”Inn på tunet”.


16.08.06