Historisk arkiv

Åpningstale ved åpningen av Valdres natur- og kulturpark, Valdres Folkemuseum 12. juni 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Kjære Valdriser og venner av Valdres natur- og kulturpark!

I januar i år mottok Regionrådet i Valdres et brev fra Kommunal- og regionalministeren, nærings- og handelsministeren, miljøvernministeren og meg der vi i fellesskap sluttet opp om de initiativene som dere har tatt for etablering av Valdres natur- og kulturpark.

Det er en derfor en stor glede for meg å være tilstede her ved den offisielle åpningen av Valdres natur- og kulturpark i dag.

De unike natur- og kulturressursene i norske bygder og fjellområder representerer et viktig potensial for framtidig sysselsetting og bosetting, og i den sammenheng ser regjeringa på Valdres natur- og kulturpark som en ny og spennende modell for nærings- og lokalsamfunnsutvikling.

Grunnlaget for den markeringen som vi har her i dag ble imidlertid lagt i lang tid før vårt brev, og er resultat av et langsiktig og målrettet arbeid lokalt og regionalt for videreutvikling av Valdresregionen.

Dere har hentet vesentlig inspirasjon fra Frankrike og andre lands måter å tenke bærekraftig bygdeutvikling på.

Det er verdifullt å hente kunnskap og inspirasjon andre steder ifra, samtidig som det i lokalt utviklingsarbeid er viktig å bygge på det særegne og ekte som kjennetegner egen kultur og identitet.

En styrke, men også en viktig forutsetning for å lykkes med denne typen utviklingsarbeid, er den gode og solide forankringen som er skapt rundt prosessen lokalt og regionalt.

Bred oppslutning i kommunestyrene, Valdrestinget og deltagelse fra lokalt næringsliv, med Fylkesmannen i Oppland og Oppland fylkeskommune som gode støttespillere, vitner om at dere har hatt en grundig og velfundert prosess lokalt og regionalt.

"Park" betegner et område med en spesiell funksjon, og kan romme alt fra næringsparker - som er rene industriområder, til nasjonalparker - som representerer vern, alt etter hva området skal profileres som.

Valdres natur- og kulturpark gir signaler om at natur- og kulturarven står sentralt i Valdresamfunnet.

I den 10-årige partnerskapsavtalen for Valdres natur- og kulturpark er verdigrunnlaget og strategiene for å realisere intensjonene for natur- og kulturparken synliggjort.

Jeg synes det er meget spennende tankegods som ligger her.

Nå er det opp til dere i Valdres å fylle natur- og kulturparken med innhold gjennom konkretisering av satsinger og tiltak.

Her vil det kreves bred mobilisering og innsats på tvers av hele Valdresamfunnet for å lykkes med den regionale merkevarebyggingen, og det har jeg stor tro på at dere vil klare.

Oppland fylkeskommunene har fremmet Valdres natur- og kulturpark som en av tre nye pilotprosjekter fra Oppland i den nasjonale småsamfunnssatsingen for 2007.

På vegne av Kommunal- og regionalministeren og meg er det derfor en stor glede og kunne formidle at Valdres natur- og kulturpark er tildelt 2 millioner kroner årlig over en tre-årsperiode gjennom den nasjonale småsamfunnssatsingen.

Vi har stor tro på Valdres natur- og kulturpark, og håper dette vil være et viktig bidrag for å realisere de høye ambisjonene som dere har satt dere.

Valdres natur- og kulturpark er uttrykk for et sterkt ønske fra lokalsamfunnet om å ta ansvar for egen utvikling på en bærekraftig og framtidsrettet måte, og det er først på sikt vi vil kunne se de konkrete resultatene av dette sterke engasjementet.

De erfaringene som Valdres gjør gjennom natur- og kulturparken er derfor av betydelig nasjonal interesse, og jeg og regjeringen ser fram til å følge dere videre i dette viktige utviklingsarbeidet.

Med dette vil jeg erklære Valdres natur- og kulturpark som offisielt åpnet. Lykke til videre!